Irak: Jedinice narodne mobilizacije priznale učešće u napadu

Irak
Demonstranti optužuju Vladu za korupciju i loše upravljanje te su zatražili nezavisnog kandidata za premijera (EPA)

Iračke Jedinice narodne mobilizacije prvi su put priznale da su njeni naoružani pripadnici otvorili vatru u petak navečer na trgu Al-Khilani i okolnom području u centralnom dijelu Bagdada.

Također, dvije nepoznate naoružane osobe izvele su atentat na istaknutog aktivista u iračkim antivladinim protestima u nedjelju navečer.

Irački izvori navode da je atentat izveden u iračkom gradu Karbali kada se aktivist Fahim al-Taie (53) vraćao kući s antivladinih demonstracija.

Al-Taie je učestvovao na protestima još od prvih sedmica, pozivajući na promjenu političke klase koja je 16 godina monopolizirala vlast u Iraku, a koju javnost u toj zemlji optužuje za korupciju, nepotizam i podređenost Iranu.

Više od 450 osoba ubijeno je, a više od 20.000 ranjeno otkad su 1. oktobra izbili antivladini protesti u Iraku.

Prijetnje i likvidacije

Aktivisti u Bagdadu i drugim mjestima izloženi su prijetnjama, otmicama i ubistvima, a sve to vide kao pokušaje da se spriječi njihovo učešće na demonstracijama.

Al-Taie, suprug i otac dvoje djece, javno je kritizirao prijetnje s kojima se suočavaju aktivisti.

“Pobijedit ćemo i vratiti svoju domovinu bez obzira na vaše protivljenje. Uprkos boli u nama, mi se osmjehujemo u inat vama i vašim trulim strankama”, objavio je na svojoj Facebook-stranici 24 sata prije ubistva.

Takva događanja uslijedila su nakon što je Adil Abdul-Mahdi, irački premijer koji je podnio ostavku, smijenio s dužnosti zapovjednika operacija u Bagdadu, generala Qaisa al-Muhammadawija, nakon ubijanja i ranjavanja desetaka osoba na trgu Al-Khilani u centru Bagdada.

Paralelno s tim, Parlamentarni odbor za sigurnost i odbranu počeo je sa sjednicama kojima prisustvuju i visokorangirani oficiri kako bi se razgovaralo o događanjima u Iraku, a danas se raspravljalo o incidentima na mostu Sinak i trgu Al-Khilani.

S druge strane, predsjednik Iraka Barham Salih obećao je prilikom susreta sa specijalnom izaslanicom generalnog sekretara UN-a u Iraku da će uhvatiti sve one koji su napali demonstrante.

Upadi i žrtve

Maskirane naoružane osobe upale su u petak navečer na Al-Khilani civilnim automobilima s pogonom na sva četiri točka i otvorili nasumičnu vatru iz mitraljeza na demonstrante, ubivši 25 i ranivši 120 osoba, prema navodima medicinskih i sigurnosnih izvora i očevidaca.

Postoje strahovi da je incident uvod u novi val nasilja u demonstracijama protiv vlade i vladajućih stranaka, koje su izbile početkom oktobra.

Jedinice narodne mobilizacije priznale su da su njeni naoružani pripadnici otvorili vatru u petak navečer na Al-Khilaniju i njegovoj okolini.

Međutim, kažu da je njihova intervencija odgovor na pozive demonstranata zbog sukoba koji je izbio između vandala i pripadnika Brigade mira (Saraya al-Salam), milicije odane vođi iračkog pokreta Sadr, šiitskom kleriku Muqtadi al-Sadru.

To je prvi put da je Narodna mobilizacija priznala prisustvo svojih pripadnika na antivladinim protestima.

U proteklim sedmicama ponavljali su da održavanje reda i sigurnost na mjestima protesta nije njihova dužnost.

Jedinice narodne mobilizacije uglavnom čine šiitske milicije i one su službeno državne snage.

Međutim, posmatrači vjeruju da zapravo poštuju naredbe svojih zapovjednika, a ne iračke vlade iako pojedini među njima imaju bliske odnose s Iranom.

U Najafu se situacija vratila u normalu nakon niza sukoba kojima je grad svjedočio prošle sedmice.

Demonstranti u Najafu palili su zgrade, uključujući i diplomatske objekte, što je rezultiralo nizom žrtava.

U međuvremenu se nastavljaju protesti na trgu Es-Sadreyn u centru Najafa, a zahtjevi demonstranata usredotočeni su na pristojan život i socijalnu pravdu.

Izvor: Al Jazeera i agencije