Irak: Izraelski brodovi u Zaljevu su neprihvatljivi

Irački ministar upozorio da raspoređivanje stranih vojnih snaga u regiji dodatno podiže napetosti (US Navy/AP)

Irak je odbio učešće Izraela u morskim snagama koje bi osigurale sigurnu plovidbu u Hormuškom tjesnacu, u srcu tenzija s Iranom.

Irački ministar vanjskih poslova Mohammed Ali al-Hakim napisao je na društvenim mrežama da “Irak odbija bilo kakvo učešće cionističkih snaga u bilo kojoj vojnoj snazi koja bi osigurala sigurnu plovidbu u Arapskom zaljevu”.

Upozorio je da raspoređivanje stranih vojnih snaga u regiji dodatno podiže napetosti.

“Države Zaljeva mogu zajedno osigurati sigurnu plovidbu”, poručio je na Twitteru al-Hakim.

Smanjiti tenzije u regiji

“Irak mirnim pregovorima želi smanjiti tenzije u regiji. Prisustvo Zapadnih vojnih snaga u regiji pojačat će tenzije”, naveo je on.

Prošlog je mjeseca iranska revolucionarna garda zaplijenila britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog tjesnaca zbog kršenja pomorskih zakona, a dvije sedmice kasnije Velika Britanije je zaplijenila iranski tanker kod Gibraltara optuživši ih za kršenje sankcija za Siriju.

Zbog situacije s tankerima, Britanija se umiješala u diplomatski spor između velikih sila Evropske unije, koje žele održati nuklearni sporazum s Iranom, te SAD-a koji Iranu nastoji nametnuti oštrije sankcije.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je ranije Sjedinjene Američke Države da pretvaraju područje Perzijskog zaljeva u “bure baruta spremno za paljenje”.

Izvor: Al Jazeera i agencije