Irak: Deseci žrtava u novom valu protesta

Deseci hiljada ljudi, uglavnom mladih i nezaposlenih muškaraca, preplavili su trgove i blokirali ulice (EPA)

Najmanje 42 osobe su poginule u novom valu protesta širom Iraka, kada je policija otvorila vatru da bi rastjerala demonstrante, saopćila je poluzvanična iračka Visoka komisija za ljudska prava.

Deseci hiljada ljudi, uglavnom mladih i nezaposlenih muškaraca, preplavili su u petak trgove i blokirali ulice u Bagdadu, protestirajući zbog teške ekonomske situacije i lošeg rada javnih službi, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Nereda je bilo i u Nasiriyi, Amarahu, Samawahu i još nekim iračkim gradovima.

Kako je saopćio visoki irački sigurnosni zvaničnik, demonstranti u Bagdadu su poginuli kada su snage sigurnosti ispalile bojevu municiju kako bi ih rastjerale.

On je rekao da je policija upotrijebila i suzavac i gumene metke protiv demonstranata.

Vlasti koristile prekomjernu silu

Do nasilja u Nasiriyi je došlo kada je iračka grupa Asa'ib Ahl al-Haq otvorila vatru na grupu demonstranata koji su pokušavali ući u njen lokalni ured, dok su u južnom gradu Amarah učesnici protesta pokušali ući u ured lokalne milicije.

Demonstranti su zapalili urede šiitske političke partije i šiitske milicije u južnoj iračkoj provinciji Muthanna, saopćila je policija.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom mjeseca, postali su nasilni pošto su snage sigurnosti počele koristiti bojevu municiju.

Nakon sedmice nasilja u prijestolnici Iraka i južnim dijelovima zemlje, Vladinom istragom utvrđeno je da su snage sigurnosti koristile prekomjernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000.

Ubijeno je i osam pripadnika snaga sigurnosti.

Izvor: Agencije