Irački udari na ISIL uz pomoć novog obavještajnog centra

U Iraku je u četiri udara blizu Ramadija uništeno šest ISIL-ovih zgrada, dva komandno-kontrolna centra i pet borbenih položaja (AP)

Irak je počeo bombardirati ciljeve oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) uz pomoć novog obavještajnog centra u kojem su predstavnici Rusije, Irana i Sirije.

Rusija je objavila da je u posljednja 24 sata izvršila udare na 86 ciljeva ISIL-a, dok je međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama objavila da je izvela 14 operacija u Siriji i Iraku, prenose agencije u utorak.

Predsjednik iračkog parlamentarnog Odbora za odbranu i sigurnost Haki al Zamili rekao je u utorak u Bagdadu da je iračka vojska počela bombardirati ciljeve ISIL-a uz pomoć obavještajnog centra koji je u septembru dogovoren između Rusije, Irana i Sirije.

Taj obavještajni centar u kojem je šest predstavnika iz svake države, operativan je skoro sedmicu, rekao je za Reuters Zamili, vodeći šijitski političar.

Najjači intenzitet napada

Ruska avijacija saopćila je da je bombardirala 86 „terorističkih ciljeva“ u Siriji u posljednja 24 sata, što je najjači intenzitet napada od početka ruske vojne intervencije 30. septembra.

U prvim danima intervencije ruska vojska je izvještavala o 20-ak pogođenih meta na dan, a od prošlog vikenda taj se broj popeo na 50-ak.

Ruski bombarderi su poletjeli 88 puta kako bi izveli zračne udare u pokrajinama Raki, Hami, Idlibu, Latakiji i Halepu, rekao je glasnogovornik ministarstva, general Igor Konačenkov, prenosi agencija AFP.

Uništili su komandne centre, skladišta municije i oružja, vojna vozila, radionice za izradu eksploziva i logore  ISIL-a za obuku, navodi ministarstvo.

„Zahvaljujući našim zračnim udarima, teroristi grupe ISIL su izgubili veliki dio svoje municije, teškog oružja i vojne opreme“, rekao je Konačenkov.

Udari američke koalicije

Moskva tvrdi da njezina avijacija gađa uglavnom ISIL, a Zapad upozorava da je veliki dio napada usmjeren na područja na kojima ISIL nije prisutan, te da su na meti umjerena opozicija i Fronta al Nusra, ogranak Al Kaide u Siriji.

Međunarodna koalicija koju vodi SAD, a bori se protiv ISIL-a, izvela je u ponedjeljak 11 zračnih udara u Iraku i tri u Siriji, saopćile su snage koje su pripremile operaciju.

U Iraku je u četiri udara blizu Ramadija uništeno šest ISIL-ovih zgrada, dva komandno-kontrolna centra i pet borbenih položaja, javile su u utorak mješovite združene snage. Na meti drugih udara bili su objekti blizu Mosula, Bajdžija, Sindžara i Tal Afra, dodale su.

U Siriji je u napadima blizu Abu Kamala i Dajr az Zavra uništena oprema za skupljanje sirove nafte, rekle su. U trećem napadu, blizu Al Havla, uništen je borbeni položaj i dva vozila, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije