Irački premijer: Trump obećao veću pomoć u borbi protiv ISIL-a

Abadi rekao da će za postizanje trajnog mira ključno biti pridobiti lokalno stanovništvo u većinski sunitskom Mosulu (Reuters)

Irački premijer Haider al-Abadi rekao je nakon razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovim savjetnicima da mu je zagrantovana veća pomoć SAD-a u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali je upozorio da vojska možda neće biti dovoljna.

Abadi je izjavu dao nakon prvog susreta u Bijeloj kući s Trumpom, koji je na dužnost stupio 20. januara, obećavši novu strategiju u borbi protiv grupe koja je 2014. zauzela velike dijelove Iraka i Sirije.

Još i prije nego što je Trump preuzeo dužnost, iračke snage uspjele su vratiti niz velikih gradova, smanjiti finansiranje ISIL-a i značajno suzbiti dotok stranih boraca, uz podršku zračnih napada koalicije pod američkim vodstvom i vojnih savjetnika.

Abadi je rekao kako se čini da Trump pokazuje veći entuzijazam za borbu protiv ISIL-a od onoga u vrijeme administracije Baracka Obame.

‘Pridobiti sunitske stanovnike’

“Mislim da su spremni više učiniti u borbi protiv terorizma i snažnije se uključiti”, rekao je Abadi na forumu u Washingtonu nekoliko sati nakon sastanka s Trumpom, dodavši da mu je rečeno da se “podrška SAD-a neće samo nastaviti nego će se i ubrzati”.

“Ali, naravno, moramo biti oprezni. Ne govorimo o vojnom sukobu kao takvom. Jedno je poslati vojnike, a boriti se protiv terorizma nešto posve drugo.”

Abadi, koji predvodi većinski šiitsku vladu u Bagdadu, rekao je da će za postizanje trajnog mira ključno biti pridobiti lokalno stanovništvo u većinski sunitskom Mosulu.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži veću finansijsku podršku. “Rado bismo vidjeli još sredstava kojima možemo brzo vratiti prosperitet i stabilizaciju na ta područja”, rekao je Abadi.

‘Riješit ćemo se ISIL-a’

Abadi je govorio u trenutku dok su iračke snage napredovale u oslobađanju Mosula, drugog po veličini iračkoga grada, od ISIL-a.

Trump je Abadiju na sastanku rekao kako zna da njegove snage vode tešku borbu.

“To nije lako. To je jako teško. Vaši se vojnici silovito bore. Znam da Mosul napreduje… Nešto ćemo smisliti. Naš glavni cilj je riješiti se ISIL-a. Riješit ćemo se ISIL-a. To će se dogoditi. To se sada događa”, rekao je Trump.

Na pitanje je li vidio plan Trumpove administacije za nanošenje poraza ISIL-u, Abadi je rekao: “Nisam vidio cijeli plan. Znam da plan postoji. Nisam ga vidio.”

Abadi ove sedmice boravi u Washingtonu uoči sastanka svjetskih vođa koalicije koja se bori protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije