Irački premijer: Kurdi moraju predati kontrolu nad aerodromima

Bagdad će od susjednih zemalja također tražiti da zatvore granice s Iračkim Kurdistanom ako ne preda granične prijelaze centralnoj vladi do petka (Reuters)

Vlada Iraka zaprijetila je da će Regionalnoj vladi Kurdistana (KRG) uvesti embargo na međunarodne letove ako ne preda kontrolu nad svojim aerodromima, nakon što je kurdski lider Masoud Barzani objavio da je na neobavezujućem referendumu izglasana nezavisnost te regije od Iraka.

Irački premijer Haider al-Abadi rekao je u utorak da KRG do petka mora predati kontrolu na aerodromima iračkoj vladi. 

Domaći letovi nisu uključeni u ultimatum i, u najgorem slučaju, međunarodna putovanja iz Iračkog Kurdistana i do njega bit će preusmjerena preko Bagdada i drugih gradova. 

Bagdad je prošle sedmice tražio od drugih zemalja da zaustave direktne letove na međunarodne aerodrome u Erbilu i Suleymaniyi, ali je samo Iran uveo takav embargo. 

Humanitarni i hitni letovi bit će izuzetak ako prethodno nabave dozvolu Bagdada, rekao je Abadi. 

Zatvoriti granice

Bagdad će od susjednih zemalja također tražiti da zatvore granice s Iračkim Kurdistanom ako KRG ne preda granične prijelaze centralnoj vladi do petka. 

Kao odgovor na ovo, Barzani je zatražio od drugih država da “poštivaju volju miliona ljudi” koji su glasali na referendumu u ponedjeljak. Pozvao je Bagdad da se uključi u ozbiljan dijalog s KRG-om. 

Irački premijer isključio je ranije svaku mogućnost razgovora o kurdskoj nezavisnosti.

Izvor: Agencije