Irački predsjednik obećao nove izbore, tvrdi da je premijer spreman otići

Demonstranti traže ostavku vlade i reviziju političkog sistema (EPA)

Predsjednik Iraka Barham Salih obećao je danas prijevremene izbore nakon izglasavanja novog izbornog zakona koji će biti u parlamentu “sljedeće sedmice”, u televizijskom obraćanju u trenutku kada se antivladini protesti ne smiruju u zemlji. 

Salih je rekao da je premijer Adel Abdel Mahdi spreman podnijeti ostavku ako se blokovi u parlamentu slože o njegovoj zamjeni, prenosi agencija Beta.

Predsjednik je izrazio podršku demonstrantima, ali je rekao da velike promjene koje traže treba provesti ustavnim putem.

U Iraku su ovog mjeseca bila dva vala masovnih protesta, a najmanje 250 demonstranata ubijeno je u sukobima sa snagama sigurnosti.

Demonstranti traže ostavku vlade i reviziju političkog sistema uspostavljenog poslije invazije 2003. predvođene SAD-om.

Novi sukobi u Baghdadu

Proces koji je predsjednik predstavio mogao bi trajati više sedmica ili mjeseci i nije jasno hoće li time odgovoriti na zahtjeve demonstranata.

Učesnici protesta su se danas sukobili sa snagama sigurnosti na drugom mostu koji vodi do teško osigurane Zelene zone u Bagdadu. Najmanje je jedna osoba ubijena, a više od 60 ranjeno.

Demonstranti se okupljaju na trgu Tahrir u Bagdadu otkad su nastavljeni protesti prije gotovo sedmicu i više puta sukobili su se sa snagama sigurnosti na mostu Džumhurija. Okršaji su se sada proširili na drugi, obližnji most, Sanak, koji također vodi ka Zelenoj zoni, gdje je sjedište Vlade.

Deseci hiljada demonstranata pridružili su se protestima kako bi izrazili frustriranost političkom elitom.

Izvor: Agencije