Irački ministar: Američke trupe odlaze za nekoliko sedmica

Irak, SAD, Vojnici
U tekstu se navode špekulacije nekih iračkih zvaničnika koji tvrde da bi SAD mogao povući svoje oružane snage iz Iraka (Reuters)

Irački ministar obrane Najah al-Shammari izjavio je u srijedu da će američke snage koje se preko Iraka povlače iz Sirije, to obaviti u roku od nekoliko tjedana.

On je to kazao nakon razgovora s američkim ministrom obrane Markom Esperom, koji je i došao u Bagdad da razgovara o američkim trupama, prenosi Tanjug agenciju AP.

Al-Shammari je kazao da su američke trupe u Iraku samo u tranzitu, a da će nastaviti dalje prema Kuvajtu, Kataru i SAD-u.

Esper: Snage privremeno raspoređene

Do sastanka Espera s iračkim dužnosnicima došlo je nakon što je u utorak Ministarstvo obrane te bliskoistočne zemlje priopćilo da SAD nemaju dozvolu da ostanu u Iraku.

Američke snage koje se povlače iz Sirije bit će privremeno raspoređene u Iraku prije povratka u Sjedinjene Države, rekao je u utorak američki ministar obrane Mark Esper na kanalu CNN, prenijela je Hina.

“Provodimo etapno povlačenje sa sjeveroistoka Sirije”, rekao je šef Pentagona u razgovoru u američkoj bazi Prince Sultan blizu Rijada, u Saudijskoj Arabiji, gdje je bio u posjetu. 

Prva faza se odnosi na područje koje su zauzele turske snage tijekom ofenzive na kurdske borce, a danas traje “druga faza u sjeveroistočnom koridoru”, objasnio je.

Više desetaka američkih oklopnih vozila stiglo je u ponedjeljak u američku bazu blizu Mosula, u iračkom Kurdistanu.

Esper opravdao napuštanje kurdskih boraca

“Zatim će slijediti nova faza kada će se povuči sve snage”, nastavio je Esper.

“Bit ćemo privremeno razmješteni u Iraku prije povratka postrojbi u domovinu”.

Na pitanje o izjavama predsjednika Donalda Trumpa o zadržavanju malog broja američkih postrojbi u Siriji kako bi štitili sirijska naftna polja, Esper je rekao da se o tome još razgovara.

“Predsjednik to još nije odobrio. On sada treba iznijeti svoje prijedloge”, dodao je.

Esper je opravdao napuštanje kurdskih boraca kojima su Zapadnjaci saveznici u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Nećemo ratovati sa saveznikom NATO-a zbog granice koju se nikada nismo obvezali štititi”, rekao je.

Iračka je vojska u utorak priopćila da američkim vojnicima koji se povlače iz Sirije, u jeku turske ofenzive, nije dopušteno ostati u Iraku.

Iračka vojska: Nema odobrenja za ostanak

Američki su vojnici dobili dopuštenje da uđu u Kurdistan, poluautonomnu iračku regiju, a kasnije će biti prebačeni izvan zemlje, priopćila je iračka vojska, prenijela je Hina od službene novinske agencije INA-e.

“Nema odobrenja za ostanak tih vojnika u Iraku”, dodaje se u priopćenju.

Sjedinjene Države trenutačno imaju 5.200 vojnika u Iraku raspoređenih u sklopu međunarodne koalicije koju vodi Washington.

Njihova nazočnost u nekoliko baza u zemlji potiče rasprave u Iraku, dok brojne političke i oružane šijitske proiranske snage redovno traže njihovo izbacivanje.

Izvor: Agencije