Irački Kurdistan odbija sve odluke Bagdada

Irački premijer Haider al-Abadi zatražio je u srijedu u Parlamentu poništenje rezultata referenduma (EPA)

Vlada iračkog Kurdistana saopćila je da odbija sve odluke Bagdada u vezi s njome, osudivši “kolektivno kažnjavanje” Kurda.

Irak je u četvrtak objavio da od petka ukida sve međunarodne letove iz iračkog Kurdistana i prema njemu, što je prva konkretna mjera odmazde za referendum Kurda o nezavisnosti.

“Regionalna kurdistanska vlada odbija sve odluke iračke Vlade i Parlamenta i smatra ih kolektivnim kažnjavanjem Kurda”, ističe se u saopćenju objavljenom nakon sjednice Regionalne vlade.

Kako se navodi u tom saopćenju, “te su odluke nezakonite i neustavne. One odbacuju partnerstvo i negiraju ustavna prava Kurda”.

Zahtjev iračkog premijera

Regionalna kurdistanska vlada ipak ističe da je “spremna na dijalog radi rješavanja problema”, piše u istom tekstu.

Irački premijer Haider al-Abadi zatražio je u srijedu u Parlamentu poništenje rezultata referenduma i uvođenje iračkih zakona na čitavom području Kurdistana.

Zastupnici su u parlamentu glasovali i za zatvaranje četiri granična prelaza prema Turskoj i Iranu koji su van državne kontrole.

Zatražili su od premijera, kao komandanta oružanih snaga, da pošalje sigurnosne snage na sporna područja, pa tako i u Kirkuk, naftom bogatu višeetničku pokrajinu na sjeveru zemlje.

Izvor: Agencije