Irački demonstranti zatvorili naftno polje u Nassiriyi

Irak, Protesti
Demonstranti traže reformu političkog sistema koji smatraju korumpiranim i odgovornim za rašireno siromaštvo (AP)

Irački prosvjednici probili su se u subotu na naftno polje u Nassiriyi na jugu Iraka i prisilili radnike da isključe struju na kontrolnoj centrali, prekinuvši vađenje nafte do daljnjega, rekao je sigurnosni izvor, kako prenosi agencija Hina.

To polje proizvodi 90.000 barela sirove nafte na dan.

Prosvjednici su izvikivali “Nema domovine, nema nafte”, kazala su dvojica radnika s tog polja.

Masovni prosvjedi potresaju Irak od 1. listopada.

Prosvjednici, većinom mladi, traže reformu političkog sustava koji smatraju duboko korumpiranim i odgovornim za to što je većina stanovnika zemlje siromašna, navodi agencija.

Kritike grupa koje podržava Iran

Do sada je poginulo više od 450 ljudi.

Skupine u Iraku koje podržava Iran, trenutačno kritiziraju predsjednika Iraka Barhama Saleha zbog odbijanja da njihovog kandidata postavi za premijera, prenijela je ranije Beta.

Te su skupine ocijenile da je odluka predsjednika Iraka da ne imenuje proiranskog kandidata za premijera po volji Sjedinjenih Država i upozorile ga da ne imenuje nikoga tko bi mogao biti “agent Amerikanac”.

Odluku da ne imenuje kandidata koji ima podršku Fataha, Asaada al-Eidanija, predsjednik Saleh objasnio je kao posljedicu masovnog protivljenja antivladinih prosvjednika, koji tri mjeseca zahtijevaju svrgavanje cjelokupne iračke političke klase.

Izvor: Agencije