Irački demonstranti blokirali ulaz u luku Khor al-Zubair

Irak
Najmanje je 315 osoba ubijeno otkako su početkom oktobra izbili nemiri u iračkom glavnom gradu te na jugu zemlje (EPA)

Prosvjednici su blokirali ulaz u drugu najveću iračku luku u Zaljevu, Khor al-Zubair blizu Basre, rekle su lučke vlasti u utorak dok se u Iraku nastavljaju najveći protuvladini prosvjedi u zadnjih nekoliko desetljeća, prenosi Hina. 

Khor al-Zubair uglavnom se koristi za izvoz kondenziranog plina, za pretovar rafiniranih naftnih proizvoda, građevinski te elektromaterijal i hranu. 

“Potpuno su prekinute operacije istovara proizvoda i robe koja treba biti utovarena u kamione”, rekao je jedan dužnosnik luke.

Najmanje je 315 osoba ubijeno otkako su početkom listopada izbili nemiri u iračkome glavnom gradu Bagdadu te na jugu zemlje početkom listopada u najvećim prosvjedima otkako je 2003. pao režim Saddama Husseina.

Civilni neposluh zbog korupcije

Prosvjednici traže svrgavanje cjelokupne političke klase za koju kažu da je sva korumpirana i da služi interesima stranaca.

Nezadovoljni vladinim obećanjima da će provesti reforme koje smatraju nedostatnima, mnogi su prosvjednici odabrali put civilnog neposluha. 

Zatvaranje luke Khor al-Zubair dogodilo se dan nakon što su prosvjednici ponovno blokirali ulaz u iračku luk Umm Qasr blizu Bare i onemogućili u nju ulazak zaposlenicima i tankerima.

Vlasti luke Umm Qasr kazali su da se nikakve aktivnosti ne odvijaju u utorak, a u ponedjeljak se u luci još radilo s pola kapaciteta, navodi agencija.

Izvor: Agencije