Irački bajkeri protiv vjerskih podjela

samo rijetki sretnici mogu da voze "Harley-Davidson" (Reuters)

Brujanjem po autoputevima Bagdada, “irački bajkeri” ne samo da pokazuju ljubav prema motociklima i crnoj koži, već žele da njihov entuzijazam pomogne Iraku da prevaziđe duboke vjerske podjele.

Međutim, kako navodi Reuters, samo rijetki sretnici mogu da voze “Harley-Davidson”, dok se ostali snalaze sa motociklima koji su sređeni tako da izgledaju poput vozila iz američkog filma “Easy Rider”. 

“Naš cilj je da izgradimo bratstvo”, kaže Bilal al-Bajati (42), vladin službenik koji je 2013. osnovao klub u cilju promovisanja jedinstva, poslije višegodišnjih vjerskih podjela i imidža bajkerskih grupa.

Zabranjena priča o politici

Zato je prvo pravilo njegovog bajkerskog kluba – ne pričati o politici. 

“Apsolutno je zabranjeno da se razgovara o politici među članovima. Kad god se pomene politika, članovi dobiju upozorenje jednom ili dvaput, prije izbacivanja. Nemamo više snage da podnosimo ovakve tragedije ili da ih ponavljamo”, rekao je Al-Bajati za Reuters, aludirajući na vjerske podele.

Grupu “iračkih bajkera” čini 380 muškaraca svih uzrasta, pripadnika svih društvenih klasa i različitih vjeroispovijesti. 

Izvor: Agencije