Iračke snage upotrijebile prekomjernu silu protiv demonstranata

Protesti zbog visoke nezaposlenosti, loših javnih usluga i korupcije izbili su 1. oktobra (EPA)

Irački vladin komitet koji je istraživao val nemira utvrdio je da je 157 ljudi, uglavnom civila, ubijeno jer su snage sigurnosti koristile prekomjernu silu i bojevu municiju kako bi ugušile proteste, navodi se u izvještaju panela koji je u posjedu Reutersa.

Protesti zbog visoke nezaposlenosti, loših javnih usluga i korupcije izbili su 1. oktobra, što je izazvalo nagle reakcije sigurnosnih snaga.

Demonstranti krive korupciju i pohlepu političkih čelnika za to što nisu uspjeli poboljšati životni standard ni u mirnodopsko vrijeme, dvije godine nakon što je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) proglašena poraženom u Iraku, prenosi Fena.

“Komitet je utvrdio da su oficiri i zapovjednici izgubili kontrolu nad svojim snagama tokom protesta, što je izazvalo haos”, navedeno je u izvještaju.

Nastavak protesta u petak

Komitet tvrdi da je pronašao dokaze o snajperistima u zgradi u centru Bagdada koji su za mete imali demonstrante.

“Tokom terenske istrage Komitet je pronašao municiju za snajpersku pušku u napuštenoj zgradi u blizini benzinske pumpe u centru Bagdada”, kaže se u izvještaju.

U njemu se navodi da je 149 civila i osam pripadnika sigurnosnih snaga ubijeno prije nego što su nemiri utihnuli 7. oktobra.

Demonstranti planiraju nastaviti okupljanja u petak.

Izvor: Agencije