Iračke snage na korak do oslobođenja Tikrita

Zajednička akcija iračke vojske i policije za oslobađanje Tikrita od boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) ušla je u posljednju fazu.

Udružene snage približile su se gradu nakon zračnih udara koji su trajali cijelu prošlu sedmicu. Svega nekoliko metara udaljene od neprijateljskih linija, iračke snage spremaju se za posljednji napad na Tikrit.

„Naše snage napreduju prema rubnim područjima četvrti Nova Audža, kako bi odatle istjerale ISIL. Napadamo sa četiri strane i već smo došli u prvi kontakt s neprijateljem”, kaže pukovnik iračke policije Faris Radhee.

Članovi iračke policije, vojske i elitnih odreda na samom su prilazu gradu. Okačili su iračku zastavu prilikom prelaska mosta koji vodi prema centru grada. Pucaju iz mitraljeza i raketnih bacača.

Ključni grad za oslobađanje Mosula

Rekli su da se stub dima diže iz kuća pored uništene džamije, koju je ISIL nekad koristio kao svoj štab.

„Borimo se u ISIL-ovom skloništu. Na nekoliko zgrada rasporedili su snajperiste. Srećom, uspjeli smo pomaći linije. Naše snage napreduju i na samom su prilazu Tikritu. Ako Bog da, pobijedit ćemo i nećemo stati dok ih sve ne uništimo”, kaže Sameer Saad'ee.

Od srijede imaju pomoć američkih zračnih snaga, što je Iračanima ulilo optimizam. Trodnevni zračni udari počeli su nakon američkog insistiranja da šiitske milicije ne učestvuju u operaciji. Ovi borci odigrali su ključnu ulogu u bici za Tikrit koja traje od početka marta.

„Naše snage napreduju prema Tikritu. Združenim snagama i uz Božju pomoć ubrzo ćemo biti u Tikritu”, kaže Rasheed Jabar, pripadnik iračke vojske.

Vlada je nekoliko puta ranije najavila da će zauzeti Tikrit.

Ovaj grad je od ključnog značaja za oslobađanje Mosula, drugog po veličini iračkog grada, koji je pod kontrolom ISIL-a od prošlog juna.

Izvor: Al Jazeera