Iračka vojska utvrđuje položaje duž granice s Turskom

Iračka vojska diže stanje svoje borbene pripravnosti (EPA)

Iračka vojska utvrđuje položaje duž granice s Turskom, kako bi spriječila turske snage da napreduju dublje na iračku teritoriju nakon dvosedmičnih zračnih napada, dok Ankara i dalje napada kurdske pobunjenike na sjeveru Iraka.

Sigurnosni zvaničnici rekli su da je Ankara uspostavila najmanje desetak mjesta na iračkoj teritoriji, u sklopu vojne kampanje za svrgavanje članova Radničke partije Kurdistana (PKK), za koje Turska kaže da imaju skrovišta na sjeveru Iraka.

Kampanja u vazduhu i na kopnu počela je 17. juna kada je Turska vazdušnim putem prebacila vojsku u sjeverni Irak, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Turski položaji unutar iračke teritorije

Od tada je najmanje šest iračkih civila ubijeno dok su turski avioni gađali PKK mete, a nekoliko sela u iračkom sjevernom kurdskom regionu je evakuirano.

Turska vojska postavila je položaje u okrugu Zako, u sjevernoj provinciji Dohuk, 15 kilometara unutar iračke teritorije, rekli su zvaničnici.

Turska tvrdi da će, sve dok iračka Vlada ne preduzme akcije protiv PKK-a, i dalje ciljati kurdsku grupu, koju Turska, SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom zbog višedesetljetne pobune unutar Turske.

Izvor: Agencije