Iračka vojska obustavila operacije protiv Kurda

Operacije iračke vojske i njenih saveznika na sjeveru Iraka su obustavljene. Još nije jasno o kakvom je sporazumu riječ, dokle će iračke snage doći i gdje će stati.

„Napredak iračke vojske je zaustavljen. Negdje su se zaustavili na položajima koje su pešmerge kontrolisale 2003. godine, odnosno prije američke invazije na Irak. U nekim drugim područjima su došli do linija koje su pešmerge držale 2014. godine, prije ulaska grupe ISIL u ovaj dio zemlje. Drugdje su napredovali do položaja koje su kurdske jedinice držale prije bitke za Mosul“, javlja reporter Al Jazeere Ahmed al-Zawiti.

Iračke snage u petak su zauzele i posljednji okrug u naftom bogatoj pokrajini Kirkuk nakon trosatne borbe s kurdskim pešmergama.

Prema riječima reportera Al Jazeere još uvijek je najsno je li uopće riječ o sporazumu i ako jeste, između koga – Bagdada i Sjedinjenih Američkih Država ili, možda, Bagdada i pešmergi.

Ako jeste između iračke vlade i pešmergi, nejasno je zašto u nekim područjima pešmerge pružaju otpor iračkim snagama, a iz drugih se povlače bez borbi.

Poziv na prekid vatre

Američki State Department je pozvao je iračke snage da prestanu sa operacijama u zonama oko kojih se spore kurdske i centralne vlasti.

Iračka vlada je početkom sedmice pokrenula operaciju preuzimanja kontrole nad spornim dijelovima zemlje.

Izvor: Al Jazeera