Iračka vojska napreduje ka centru Mosula

Strahuje se i da bi bitka za Mosul, kad se prenese na gradske ulice, mogla potrajati mjesecima (Reuters)

Iračke specijalne snage, koje se bore protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) za Mosul, ušle su u istočne četvrti grada i napreduju prema središtu unatoč snažnom otporu, tvrde irački generali.

“Vojnici su ušli u četvrt Gogjali i nalaze se 800 metara od četvrti Karama koja je u samom središtu Mosula”, potvrdio je general iračkih specijalnih snaga Sami al-Aridi, a prenosi AP.

Prema njegovim riječima, specijalne snage su ušle u grad, a ISIL uzvraća vatru i pokušava spriječiti njihovo napredovanje.

Na cestama koje vode u grad postavljene su mine, a situaciju dodatnu kompliciraju samoubilački napadi koji se izvode autobombama. Većinu operacija izvode specijalne postrojbe iračke vojske i policijske snage koje su prošle američku obuku.

“Operacija se sastoji od više faza. Pešmerge su zauzele sve ono što je bilo planirano u početnoj fazi. Iračke snage pokazuju želju da napreduju, ali je očito da će morati pričekati da se i ostale crte bojišnice približe gradu. Vojna inicijativa je definitivno na iračkoj strani, ali će ovo ići veoma teško. Vjerojatno nećemo vidjeti iračke trupe u središtu Mosula u skorije vrijeme. Većina urbanih naselja je sa zapadne strane rijeke Tigris, što znači da moraju prijeći pet mostova koji Mosul dijele na dva dijela”, javila je Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker.

Posljednje uporište ISIL-a u Iraku

“Zbog uskih ulica ne mogu koristiti oklopne postrojbe i teško naoružanje, dakle preostaju im samo ulične borbe. Stižu informacije i da je ISIL minirao mostove u gradu, pa operacija neće biti lagana. To je nova taktika ISIL-a s kojom se neće lako izboriti. Veliki je uspjeh da su iračke snage stigle do grada, ali svi s kojima smo razgovarali, Pešmerge i irački časnici, kažu da će proći tjedni, možda i mjeseci, dok ne osvoje grad. Ne smijemo zaboraviti i da se gotovo milijun civila nalazi zarobljeno u Mosulu, što će ovu bitku dodatno otežati”, javila je Dekker.

Jutrošnja akcija počela je vatrom iz topova, tenkova i strojnica po položajima ISIL-a, čiji su pripadnici uzvraćali navođenim protuoklopnim raketama i manjim oružjem. Operaciju iračkih specijalaca iz zraka podržava koalicija predvođena SAD-om.

To je prvi put da su irački vojnici ušli u Mosul otkad su u ljeto 2014. godine pripadnici ISIL-a zauzeli grad. Mosul je posljednje uporište ISIL-a u Iraku, ujedno i grad iz kojeg su proglasili “kalifat”.

“Uskoro ćemo u potpunosti ući u Mosul i osloboditi ga od ISIL-a”, najavio je brigadni general Haider Fadhil, jedan od zapovjednika iračkih specijalnih snaga.

ISIL pruža snažan otpor

Stanovnici Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, svjedoče da irački vojnici, potpomognuti zračnim napadima i topništvom, napreduju s istoka unatoč snažnom otporu pripadnika ISIL-a.

Sugovornik The Guardiana, koji se predstavio kao Abu Mohammed, dao je telefonsku izjavu pod uvjetom da mu se ne otkrije pravo ime i točna lokacija zbog straha od odmazde. Rekao je da su vladine snage ušle u četvrti Karama i Al-Qods i da su se mnogi pripadnici ISIL-a povukli.

“Iračka vojska je u našoj blizini. ISIL pruža snažan otpor, ali se irački vojnici ne boje, nego idu samo naprijed”, rekao je.

Najmanje dva milijuna ljudi i dalje živi u Mosulu, koji je pod kontrolom ISIL-a od ljeta 2014. godine.

Prema nekim izvješćima, pripadnici ISIL-a prisilno su doveli desetke obitelji u grad iz predgrađa, navodno kako bih ih koristili kao ljudski štit u vrijeme ofenzive, prenosi The Guardian.

Abu Mohammed je priznao kako je njegova obitelj preplašena, ali i sretna zbog skorog okončanja ISIL-ove vladavine.

“Danas slavim. Tko ne voli izaći iz zatvora? ISIL je izazvao toliko jada i ubijanja ovdje u Mosulu”, rekao je.

Abadi: Ili će umrijeti ili će se predati

Deseci tisuća boraca iračkih i kurdskih snaga, koje uglavnom čine Pešmerge, okružili su Mosul u velikoj operaciji pokrenutoj polovicom listopada.

U međuvremenu se i irački premijer Haider al-Abadi u vojnoj uniformi pojavio na državnoj televiziji te pozvao pripadnike ISIL-a u Mosulu na predaju.

Državna televizija je operaciju oslobađanja Mosula opisala kao “borbu za čast”.

“Okružit ćemo ISIL iz svih smjerova i, ako Bog da, odrubit ćemo glavu zmiji. Oni neće imati izlaza niti načina da pobjegnu. Ili će umrijeti ili će se predati”, rekao je Al-Abadi tokom posjeta vojnicima u gradu Shura, južno od Mosula.

Američka vojska procjenjuje da ISIL ima od 3.000 do 5.000 boraca u Mosulu i još od 1.500 do 2.500 izvan grada.

Izvor: Al Jazeera i agencije