Iračani odbili napad ISIL-a na zračnu bazu

Trenutno nije poznat broj žrtava sukoba u Al-Baghdadiju (EPA)

Borci grupe Islamska država Irak i Levant su zauzeli velike dijelove Al-Baghdadija, grada na zapadu Iraka, čime su došli u priliku da zaprijete zauzimanjem zračne baze u kojoj američki marinci obučavaju iračke vojnike, saopćili su zvaničnici.

Međutim, kako navodi agencija Reuters, iračke sigurnosne snage u petak su odbacile napad ISIL-a na ovu bazu u pokrajini Anbar.

Američki vojni zvaničnik rekao je da su iračke snage zaustavile napad i osigurale bazu.

“Koalicijske snage bile su nekoliko kilometara od napada i ni u jednome trenutku nisu bile izravno ugrožene”, rekao je.

Iračko ministarstvo odbrane objavilo je da je iračka vojska ubila osam napadača blizu baze.

Irački zvaničnik u Bagdadu rekao je agenciji Reuters da su pobunjenici napali bazu tako što su iskoristili stanku u zračnim napadima koalicije na koju je koalicija bila prisiljena zbog loših vremenskih uvjeta. Meteorološki uvjeti zatim su se poboljšali.

Već viđena taktika ISIL-a

Al-Baghdadi se nalazi otprilike 85 kilometara sjeverozapadno od Ramadija u provinciji Anbar.

Grad se nalazi pod opsadom ISIL-a više mjeseci, a borci te grupe su prošle godine zauzeli velike dijelove Iraka i Sirije.

ISIL je u četvrtak napao al-Baghdadi iz dva pravca, nakon čega su borci te grupe zauzeli dijelove grada, saopćili su obavještajni izvori i zvaničnici Al Jazeeri.

Zvaničnici su saopćili da je druga grupa boraca zatim napala dobro utvrđenu zračnu bazu Ain al-Asad, koja se nalazi pet kilometara jugozapadno od grada, ali nisu uspjeli da probiju odbrambene linije baze, prenosi informativna agencija Reuters.

“Ovu taktiku ISIL-a smo vidjeli više puta. Svaki put kad žele da napadnu iračku vojnu bazu, u ovom slučaju se radi o prvoj bazi koalicionih snaga, prvo zauzmu gradove koji je okružuju”, javio je iz Bagdada novinar Al Jazeere Imran Khan.

“ISIL vrlo dobro poznaje to područje, a ovo će biti veliki izazov za Amerikance, iako će im pomoći to što mogu brzo pozvati avijaciju da izvrše zračne udare”.

Američki marinci

Gotovo 320 američkih marinaca se nalazi u bazi kao dio grupe za obuku iračke Sedme divizije, a baza je od decembra bila barem jednom meta napada iz minobacača.

Glasnogovornica Pentagona, mornarička zapovjednica Elissa Smith je potvrdila da je došlo do “velikih borbi” u al-Baghdadiju.

Upravitelj distrikta Naji Arak je potvrdio da su borci ISIL-a ušli u al-Baghdadi, te da su napali neke zgrade vlade.

On je u početku procijenio da su borci zauzeli 90 posto grada, ali je kasnije kazao da ne može potvrditi koliko grada kontrolira grupe, s obzirom da su se povremene borbe nastavile tokom jutra.

Trenutno nije poznat broj žrtava ovih borbi.

Većinu okolnih gradova u Anbaru je zauzeo ISIL tokom brzog napredovanja grupe duž sirijske granice prošle godine.

U blizini su se iračke snage borile da ponovo zauzmu grad Beiji.

U ostatku Iraka je pet civila ubijeno kada su bombe eksplodirale u dva grada južno od Bagdada, saopćili su policijski i medicinski izvori.

Izvor: Al Jazeera i agencije