Iračani dobili trećeg mandatara u deset sedmica

Prethodni mandatar Adnan al-Zurfi objavio je da se povlači jer nije uspio dobiti dovoljnu podršku za sastav vlade (AP)

Irački predsjednik Barham Salih imenovao je u četvrtak šefa obavještajne službe Mustafu al-Kadhimija novim mandatarom za sastav vlade, trećim kandidatom u samo deset sedmica koji će pokušati sastaviti novu vladu nakon što je prethodna pala prošle godine, usred višemjesečnih nasilnih protesta.

Salih je imenovao Kadhimija nedugo nakon što je prethodni mandatar Adnan al-Zurfi objavio da se povlači jer nije uspio dobiti dovoljnu podršku za sastav vlade, objavila je državna televizija.

Adel Abdul Mahdi, koji je podnio ostavku pod pritiskom antivladinih demonstracija u novembru prošle godine, i dalje je na čelu tehničke vlade, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nemiri, sankcije, virusi

Salihov prvi izbor za njegovog nasljednika Mohammed Allawi povukao se 1. marta nakon što četiri sedmice nije uspio dobiti dovoljnu podršku zastupnika.

Irak je iscrpljen desetljećima sankcija, sukobima i korupcijom i prijete mu privredna propast, neredi i širenje zaraze novim korona virusom.

Kadhimi je na čelu obavještajne službe od 2016. i, kao prethodnog kandidata, smatraju ga politički nezavisnim.

U roku 30 dana treba osigurati podršku za formiranje vlade moćnih sektaških stranaka, koje dominiraju iračkim parlamentom.

Izvor: Agencije