IPI: Saudijska Arabija da osigura pravdu za ubijenog Khashoggija

Khashoggi je ubijen 2. oktobra 2018. u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu (EPA)

Međunarodni institut za medije (IPI), globalna mreža urednika, medijskih direktora i novinara za slobodu medija, pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu da zahtijeva od Saudijske Arabije da osigura pravdu za ubijenog novinara Jamala Khashoggija nakon izvještaja koji je objavila visoka komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) Agnes Callamard.

Ona je u srijedu objavila izvještaj u kojem je ustvrdila da postoje pouzdani dokazi o visokim saudijskim zvaničnicima, uključujući prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana, koji su individualno odgovorni za Khashoggijevo ubistvo, navedeno je u saopćenju IPI-a.

Egzekucija Khashoggija simbol je globalnog obrasca ciljanog ubistva i prijetnji novinarima i medijskim radnicima koje države, agencije UN-a, specijalne procedure i brojne međunarodne i nacionalne organizacije za ljudska prava redovno osuđuju, napisala je Callamard u izvještaju.

“Nalazi ovog izvještaja pružaju dodatne dokaze da je saudijska vlada odgovorna za strašno ubistvo Jamala Khashoggija i da državne vlasti nisu ispunile svoju obavezu da istraže ovaj zločin”, izjavila je izvršna direktorica IPI-a Barbara Trionfi.

Posljednji trenuci života

Khashoggi, kolumnist američkog Washington Posta, ubijen je 2. oktobra 2018. nakon što je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

U izvještaju se navodi da je stigao u konzulat po dogovoru kako bi dobio papire koji su mu bili potrebni za vjenčanje.

Onda se suočio sa saudijskim zvaničnicima i ubijen je možda tako što mu je ubrizgan sedativ, a zatim je ugušen plastičnom kesom i raskomadan, piše u izvještaju.

Izvještaj visoke komesarke koristi snimke dobijene iz Konzulata kako bi se rasvijetlili posljednji trenuci Khashoggijevog života, zaključivši da je smrt saudijskog novinara “međunarodni zločin”.

Sada je posao međunarodne zajednice, posebno tradicionalnih saveznika Saudijske Arabije, da osigura da oni koji su naredili Khashoggijevo ubistvo ne izbjegnu pravdu, istakla je ona.

Izvor: Agencije