IPI: Najmanje 57 novinara zatvoreno u Egiptu

Novinari
IPI navodi da su ove godine povećane policijske akcije i hapšenja novinara (EPA)

Egipat mora osloboditi najmanje 57 novinara koji su u zatvorima u toj zemlji, saopćio je Međunarodni institut za medije (IPI).

U saopćenju te globalne mreže urednika, direktora medija i novinara koji se bore za slobodu medija navodi se da je većina uhapšenih optužena za zločine povezane s terorizmom ili krivična djela širenja protivdržavnih ili lažnih vijesti, u mnogim slučajevima, kako se tvrdi, bez podizanja zvanične optužnice, prenosi Tanjug.

Statistike IPI-a zasnovane su, navodi se, na nezavisnom istraživanju, u saradnji s grupama za zaštitu ljudskih prava u Egiptu, uključujući Komisiju za prava i slobode u toj zemlji.

Samo tokom prošlog mjeseca, kako se ističe, u Egiptu uhapšen je najmanje 21 novinar, od kojih je 11 i dalje u zatvoru.

‘Vodeći tamničar novinara’

Posljednji val hapšenja, primjećuje IPI, poklopio se s izbijanjem antivladinih protesta u gradovima širom zemlje 20. septembra, tokom kojih su hiljade ljudi izašle na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo vladavinom predsjednika Abdelfattaha el-Sisija.

“Najmanje 57 novinara trenutno je iza rešetaka u Egiptu, što ovu zemlju čini jednom od vodećih tamničara novinara”, rekao je direktor sektora IPI-a za zastupanje Ravi R. Prasad.

Dodao je da međunarodni partneri Egipta ne mogu više, kako je naveo, ignorirati masivna kršenja osnovnih prava i vladavine prava, koji potkopavaju tvrdnje o demokratskoj vladavini.

Izvor: Agencije