IPCC: Čovjek kriv za globalno zagrijavanje

Prema izvještaju, nivo mora će porasti 26 do 82 centimetara do kraja stoljeća (EPA)

Vodeći svjetski naučnici na području proučavanja klimatskih promjena su objavili kako su više nego ikad sigurni da je čovjek glavni krivac za globalno zagrijavanje i upozorili na to da će se učinak emisije stakleničkih plinova osjećati stoljećima.

Prema izvještaju koje je izradio Međuvladin odbor za klimatske promjene (IPCC), usporeni rast globalnih temperatura u posljednjih 15 godina može se objasniti prirodnim varijacijama i taj usporeni trend samo maskira stvarni dugoročni trend zagrijavanja.

Skeptici koji osporavaju tvrdnje da je čovjek kriv za globalno zagrijavanje kao najjači argument koriste upravo činjenicu da se trend zagrijavanja usporio uprkos porastu emisije stakleničkih plinova.

Prema izvještaju, globalne temperature vjerovatno će porasti između 0,3 i 4,8 stepeni do kraja 21. stoljeća.

Prema zaključcima IPCC-a pred Zemljom je, rastom emisije stakleničkih plinova, daljnji porast temperatura i sve više toplinskih valova, poplava, suša i porast nivoa mora, a okeani će postati sve kiseliji, što će ugroziti morski svijet.

Ekstremno je vjerovatno da je ljudski utjecaj bio dominantni uzrok zatopljavanja od sredine 20. stoljeća, navodi se u sažetku izvještaja objavljenog danas na kraju sedmodnevne konferencije klimatologa u Štokholmu. Smisao izvještaja je potaknuti vlasti da se okrenu zelenim izvorima energije i da smanje potrošnju fosilnih goriva.

Potrebno hitno djelovanje

‘Ekstremno vjerovatno’ po tom izvještaju znači vjerovatnost od najmanje 95 posto za krivnju čovjeka za globalno zagrijavanje. U izvještaju istog odbora 2007. vjerovatnost da je čovjek odgovoran za klimatske promjene bila je procijenjena na 90 posto, a 2001. na 66 posto. Izvještaj je rezultat istraživanja stotina naučnika.

Vodeća stručnjakinja Ujedinjenih naroda za klimatske promjene Christiana Figueres kaže da izvještaj naglašava potrebu za hitnim djelovanjem u borbi protiv globalnog zagrijavanja i podsjeća na to da su Vlade obećale kako će do kraja 2015. pristati na dogovor pod okriljem UN-a za ograničavanje emisije stakleničkih plinova.

Naučnici očekuju porast nivoa mora između 26 i 82 centimetra do kraja stoljeća.

“Kako bismo izveli čovječanstvo iz vrlo opasne zone, vlade moraju pojačati trenutno djelovanje u pogledu klime i postići sporazum u 2015, koji pomaže jačanju i ubrzavanju globalnog odgovora”, kazala je.

Prema izvještaju, globalne temperature vjerovatno će porasti između 0,3 i 4,8 stepeni do kraja 21. stoljeća. Minimalni očekivani porast temperature postigao bi se samo pod uvjetom da Vlade značajno smanje emisiju stakleničkih plinova.

Naučnici očekuju porast nivoa mora između 26 i 82 centimetra do kraja stoljeća zbog ubrzanog topljenja leda i širenja vode zbog njenog zagrijavanja, što prijeti obalnim gradovima, među kojima su i milionski gradovi poput Šangaja i San Francisca.

Izvor: Agencije