IOM: Mediteran najpogibeljnija granica za migrante

Skoro 3.000 ljudi je poginulo ili nestalo, navodi se u izvještaju (Arhiva)

Gotovo 33.000 migranata poginulo je na moru pokušavajući se domoći evropskih obala u ovom vijeku, čineći Mediteran “daleko najpogibeljnijom granicom”, saopćila je agencija Ujedinjenih naroda za migracije.

Nakon rekordnog broja dolazaka između 2014. i 2016. godine, sporazum Evropske unije s Turskom kako bi se prekinuli dolasci iz Grčke i robustnije patrole kod libijske obale značajno su usporili priliv ljudi, navodi se u saopćenju iz Međunarodne organizacije za migracije.

Profesor Philippe Fargues sa Evropskog univerzitetskog instituta u Firenci, autor izvještaja, izjavio je da brojke objavljene u tom izvještaju najvjerovatnije potcjenjuju stvarni obim ljudske tragedije.

Mediteranska granica Evrope

“U izvještaju se navodi da je javljeno o pogibiji ili nestanku 33.761 migranta na Mediteranu između 2000. i 2017. godine. Ta brojka je zaključna sa 30. junom”, izjavio je zvaničnik IOM-a Jorge Galindo.

“Izvještaj zaključuje da je mediteranska granica Evrope daleko najpogibeljnija u svijetu”, istakao je on.

Do sada je u ovoj godini oko 161.000 migranata i izbjeglica stiglo u Evropu morskim putem, od kojih je oko 75 posto stiglo u Italiju, a ostatak u Grčku, Kipar i Španiju, sudeći po brojkama IOM-a.

Skoro 3.000 ih je poginulo ili nestalo, navodi se u izvještaju, prenosi agencija Reuters.

Izvor: Agencije