Inzko: Vlasti RS-a koče saradnju

Bh. političari stavljaju svoje interese ispred interesa građana, kaže Valentin Inzko (Al Jazeera)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko boravi u New Yorku, gdje je pred Vijećem sigurnosti UN-a  predstavio svoj šestomjesečni izvještaj o provođenju mira u Bosni i Hercegovini.

Ponovio je da politička situacija te zemlje ide silaznom putanjom, te da političari uvijek iznova stavljaju vlastite, ispred potreba građana.

Istakao je da je to razlog zastoju na euroatlantskom putu BiH, ali i drugim poljima, referišući se na neprovođenje odluka Ustavnog suda.

Iste greške

Inzko je rekao da vlasti bh. entiteta Republika Srpska nastavljaju da odbijaju saradnju sa Kancelarijom visokog predstavnika u BiH.

Valentin Inzko poručuje da bh. političari ponavljaju iste greške.

”To su iste greške koje stavljaju interese privilegirane političke elite iznad prava građana, ne samo jednom ili dvaput, nego uvijek iznova. Ovo kažem zbog toga što je status quo i trenutno obavljanje političkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini funkcioniše samo za nekoliko odbaranih – onih koji su na vlasti, ili koji su u blizini te vlasti. To ne funkcioniše za prosječne građane u BiH”, rekao je.

”Viši političari iz Republike Srpske iskorištavaju događaje u Ukrajini kako bi promovisali svoje separatističke planove, stalno pozivajući i predviđajući kraj BiH. Pozivaju na referendum o otcjepljenju i to ponavljaju stalno. Ja sam nekoliko puta jasno dao do znanja da Dejtonski mirovni sporazum ne dozvoljava da se entiteti otcijepe. Međunarodna zajednica i dalje mora jasno ukazati na našu obavezu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.”

Izvor: Al Jazeera