Inzko UN-u: Postupci RS-a prijetnja međunarodnoj sigurnosti

Inzko je podnio poseban izvještaj o referendumu o Danu RS-a (Al Jazeera)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko sutra će podnijeti 50. izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o stanju i radu Vijeća za provođenje mira (PIC) u BiH u kojem upozorava da “entiteti nemaju pravo da se otcijepe od BiH”, te da je suverenitet i teritorijalni integritet BiH te ustavni poredak entiteta garantiran Dejtonskim sporazumom.

Inzko, koji je na poziciji Visokog predstavnika u BiH od 2009. godine, u izvještaju za period od 16. aprila do 21. oktobra 2016. konstatira kako je ključni izazov bio referendum o Danu RS-a, koji su organizirale entitetske vlasti, suprotstavljajući se odlukama Ustavnog suda BiH.

BiH prijeti anarhija

Održavanjem referenduma uprkos direktnoj zabrani Ustavnog suda, vlasti RS-a su upriličile aktivnosti koje upućuju kako nisu uzete u obzir odluke propisane državnim zakonom, već da se primjenjuju onda kada vlastima RS-a to odgovara, tvrdi Inzko.

Visoki predstavnik je podnio poseban izvještaj UN-u o referendumu i odlukama koje mogu ugroziti provođenje zakona.

U posebnom izvještaju o referendumu o Danu RS-a, Inzko podsjeća kako je vladavina prava ključna okosnica Dejtonskog sporazuma.

„Ako se ne zaustavi trenutno djelovanje vlasti RS-a, porast će rizik da će BiH kliziti prema raspadu i pravnoj anarhiji, što bi moglo imati brojne posljedice po međunarodni mir i sigurnost. Zbog toga, dužnost mi je da zaključim kako je RS efektivno napustio pravosudni sistem države BiH te tako fundamentalno odbacio suverenitet BiH“, navodi Inzko i dodaje:

„Zbog ovih djela je upitna održivost provedbe civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir te ona predstavljaju direktnu prijetnju međunarodnom miru i stabilnosti.“

‘Dodik ugrožava teritorijalni integritet BiH’

U izvještaju o stanju u BiH, Inzko konstatira i kako su lokalni izbori pokazali da su u naelektrisanom političkom okruženju, čini se, glavni pobjednici stranke koje se u svojim retorikama koriste pitanjem nacionalizma ispred praktičnih.

Visoki predstavnik je kazao kako je politička situacija u BiH „krenula silaznom putanjom“.

„Dok se država bori da poduzme korake na putu prema eurointegracijama, skoro svaki korak naprijed je platio visoku političku cijenu i rezultirao neslaganjem, najčešće po etničkom pitanju“, navodi se u izvještaju.

Brojne izjave ugrožavale su teritorijalni integritet BiH, dodaje Inzko. Te izjave su primarno dolazile od Milorada Dodika, vođe Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće stranke u RS-u.

„Dodik je nastavio biti najčešći glas neslaganja u BiH. Dodik je pravio mnoge javne istupe u kojima je tvrdio, netačno, kako je RS već država i da BiH nije država. Prizivao je nezavisnost RS-a u budućnosti, o kojoj je potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović već špekulirao“, naveo je Inzko.

Nacionalistička retorika

Veća politička neslaganja i kontroverze uslijedila su i nakon objave rezultata popisa iz 2013. godine, zatim povodom odluke o usaglašavanju Mehanizma koordinacije EU i zbog Referenduma u RS-u, naveo je dalje Inzko i podsjetio kako je primio nekoliko stotina razglednica koje su djelo SNSD-a povodom Dana RS-a sa tekstom: „Visoki predstavniče, idi kući, Srpska nastavlja da slavi“.

Inzko je istakao kako je dobra vijest u proteklih šest mjeseci bila odluka Europskog vijeća da pozove Europsku komisiju da preda mišljenje o aplikaciji BiH za Članstvo u EU. To se dogodilo nakon usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Mehanizma koordinacije.

„Pozitivne događaje zasjenilo je povećanje nacionalističke retorike usmjerene ka podjelama, podstaknute referendumom. Među njima su bile i ponovljene izjave zvaničnika RS-a koji su se suprotstavljali suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH te govorili o otcjepljenju, kao i snažne reakcije nekih bošnjačkih zvaničnika na referendum, uključujući mogućnost povratka sukobu“, istakao je visoki predstavnik.

Dodao je kako u proteklih šest mjeseci vlasti BiH nisu mnogo napredovale prema ispunjavanju agende PIC-a potrebne za zatvaranje OHR-a. Između ostalog, Inzko ističe izjave Milorada Dodika, koji je kazao da će zabraniti poštivanje odluka državnih institucija o knjiženju vojne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije