Inzko u Vijeću sigurnosti UN-a: BiH treba manje oružja i uniformiranih ljudi

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko podsjetio je da političkom scenom te države dominiraju pregovori o formiranju vlasti na državnom nivou te istakao da joj treba manje oružja i uniformiranih ljudi, a ne više, javlja Anadolija.

Visoki predstavnik obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i podnio 55. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj pokriva period od 16. oktobra 2018. do 15. aprila 2019.

“Međunarodna zajednica očekuje što skorije formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, rekao je Inzko, koji je podsjetio na pozitivne pomake na polju napretka prema članstvu te države u Evropskoj uniji.

Secesionističke izjave Dodika

Također je podsjetio na secesionističke izjave Milorada Dodika, sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Dužnost mi je upoznati vas s ovim događanjima i pitati vas kako biste vi reagirali na takvo što u vašoj regiji ili zemlji”, rekao je Inzko.

Zahvalio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsjedniku Francuske Emannuelu Macronu na organiziranju sastanka čelnika zemalja zapadnog Balkana.

Podsjetio je i na mogućnost formiranja rezervnih sastava policije, najprije u entitetu Republika Srpska, a potom i u Federaciji BiH, rekavši da takvi potezi ne doprinose miru i stabilnosti u državi.

“Bosni i Hercegovini treba manje oružja i uniformiranih ljudi, a ne više”, rekao je Inzko.

Također je rekao da je toj državi i dalje potrebna posebna pažnja međunarodne zajednice.

Izvor: Agencije