Inzko u UN-u: Zabrinut sam prijetnjom referenduma o nezavisnosti RS-a

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, predstavio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda redovni izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini. Kao pozitivnu okolnost naveo je konstituiranje organa vlasti na državnom i entitetskom nivou i njihovu spremnost da počnu provoditi preuzete obaveze na putu ka Europskoj uniji.

S druge strane, kako ističe, da bi zemlja ostvarila napredak, mora postići konkretne rezultate, naročito u osiguravanju novih radnih mjesta, poboljšanju funkcionalnosti institucija te jačanju vladavine prava.

Visoki predstavnik skrenuo je pažnju i da bi neki političari u BIH, kako kaže, “mogli pasti u iskušenje da krenu negativnim i opasnim putem”, što bi dovelo do kršenja Mirovnog sporazuma.

“Političari u BiH su pozvani da napokon nešto učine, a ne samo da pričaju, odnosno da prijeđu s riječi na djela. Slušalo se dosta i o problemima, a ne samo o prilici koja se pružila BiH kroz eurointegracije. Pogotovo su kritike upućene na račun retorike predsjednika manjeg bh. entiteta Republike Srpske, Milorada Dodika”, javlja Al Jazeerin reporter, Ivica Puljić.

Negativni razvoj situacije

“Moram biti iskren s vama – u prošlih šest mjeseci došlo je do negativnog razvoja situacije, gdje je bilo i direktnog osporavanja Mirovnog sporazuma. Posebno je bila zabrinjavajuća deklaracija koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske 17. travnja, kojom se izravno osporavaju nadležnosti Ustavnog suda BiH”, upozorio je Inzko.

Kao drugi primjer naveo je deklaraciju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće stranke u bh. entitetu Republika Srpska, koju su usvojili 25. travnja.

“Iako se radi o stranačkom dokumentu koji nema vrijednost službenog dokumenta, ja sam ipak zabrinut prijetnjom održavanja referenduma o neovisnosti Republike Srpske 2018. godine”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik još upozorava i kako je alternativa europskom putu BiH da ostane sve po starom.

Izvor: Al Jazeera