Inzko pozvao na hitnu reakciju zbog izjava Vasića

Inzko pozvao nadležna sudska tijela na hitnu reakciju (Al Jazeera)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko najoštrije je danas osudio posljednje izjave nekoliko javnih ličnosti koje negiraju genocid u Srebrenici, glorificiraju ratne zločine, te sadrže govor mržnje, pa čak i prijetnje.

Napomenuo je da je genocid počinjen u Srebrenici činjenica koju su potvrdila dva međunarodna suda te dodao da su oni koji pokušavaju zaraditi političke poene glorificirajući ratne zločine i vrijeđajući žrtve i njihove porodice nalaze izvan civilizacijskih normi.

Osvrnuo se posebno na izjavu člana Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajka Vasića o genocidu u Srebrenici, na dan ukopa žrtava tog zločina i dan sjećanja, kazavši da ona ide mnogo dalje od negiranja zločina genocida nazivajući tu izjavu gnusnom i uvredljivom.

Vasić je na Twitteru napisao: “Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku”.

Poziv na hitnu reakciju

„Ona također prijeti nasiljem. I to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon FBiH sadrži specifične krivične odredbe i za takva djela primjenjuje se bez obzira gdje su djela počinjena“, pojasnio je.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko stoga je u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR) pozvao nadležna sudska tijela na hitnu reakciju.

Pozvao je i sve javne ličnosti, a posebno izabrane političare bez obzira na etničku pripadnost, da javno odbace govor mržnje, glorifikaciju ratnih zločina i negiranje genocida kazavši da stranke čiji članovi, a koji su u glavnom odboru i daju takve izjave, riskiraju da i same snose pravnu odgovornost.

Iz Tužilaštva BiH su se oglasili kazavši da će provjeriti twitter objave člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića, gdje je vrijeđao žrtve i prijetio novim genocidom.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izvršit će provjere povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na mreži Twitter od 10. jula 2018. godine”, odgovorio je za bh. portal Radiosarajevo.ba glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko reagirao na poruke Rajka Vasića, člana Glavnog odbora SNSD-a, koji je na Twitteru uputio prijetnje novim genocidom, reagirali su i iz ambasade SAD-a u Sarajevu.

“Pridružujemo se OHR-u i čvrsto osuđujemo ovaj užasni i necivilizacijski komentar o genocidu”, poručili su iz ambasade SAD-a.

 

 

 

Izvor: Agencije