Inzko obilježavanje Dana RS-a uporedio s osnivanjem NDH-a

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ocijenio je neprimjerenim obilježavanje 9. januara kao Dana bh. entiteta Republika Srpska, upoređujući to sa situacijom u kojoj bi se neko sjetio obilježavati dan osnivanja Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine.

“Tu su još istrage u toku oko ove proslave, Oružane snage… PIC [Vijeće za provedbu mira] još nije zasjedao, još nismo imali sjednice, ali u svakom slučaju za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i, naravno, dejtonska Republika Srpska, ona je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Daytonu. Ako bismo mi počeli slaviti ovakve praznike, onda bi se mogli neki sjetiti, a to je već bilo po novinama, da se slavi 10. april, odnosno travanj. To je bilo osnivanje NDH-a i ja mislim da to nikome ne pada na pamet. Treba gledati više u budućnost, a ne u prošlost. Može li tu tužilaštvo reagovati? Ja neću pozvati tužilaštvo. Ako je kršen Ustav i zakon, oni to moraju sami učiniti”, istakao je Inzko.

Za vojne odredbe Daytona zadužen NATO

Pojasnio je kako on nema ovlasti u slučaju moguće zloupotrebe pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – koji su u Banjoj Luci postrojeni u ponedjeljak po nalogu predsjedavajućeg bh. Predsjedništva Mladena Ivanića – jer visoki predstavnik tumači civilne odredbe Dejtonskog sporazuma, dok je za vojne zadužen NATO.

“Za vojne aspekte zadužen je NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj”, rekao je Inzko.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu radi utvrđivanja pod kojim je okolnostima i kako došlo do učešća i postrojavanja pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na proslavi Dana RS-a u Banjoj Luci, potvrđeno je iz tog ministarstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije