Inzko: Komšić je izabran po pravilima svih proteklih izbora

Inzko je podsjetio na pozitivne pomake na polju napretka prema članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (Arhiva)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je u utorak pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku da je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine po istim pravilima koja su vrijedila na prošlim izborima, dodajući da njegov izbor ipak osporavaju zvaničnici HDZBiH i Hrvatske, prenijela je Hina.

Inzko je u pisanom dijelu izvještaja naveo da je Komšić pobijedio odlazećeg hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZBiH Dragana Čovića, u skladu s propisima koji su vrijedili i na ranijim izborima.

“Komšićeva pobjeda nad odlazećim hrvatskim članom Predsjedništva BiH dovela je do reakcija brojnih dužnosnika HDZBiH i susjedne Hrvatske, koji tvrde da je taj izbor nelegitiman, nezakonit ili čak antidejtonski, nasuprot činjenici da su izbori provedeni prema istim pravilima koja su primjenjivana u svim proteklim izborima”, naveo je Inzko, koji je dodao:

“HDZBiH i drugi upozorili su da bi izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva mogao izazvati krizu”, rekao je Inzko, podnoseći polugodišnji izvještaj pred Vijećem sigurnosti.

Dodik i dalje negira državu Bosnu i Hercegovinu

U pisanom dijelu ocijenio je i da inicijativu za promjenu izbornih propisa ne treba koristiti za tvrdnje da su postojeći izbori bili nelegalni.

“Dok bi neki željeli provesti političke ciljeve i promijeniti postojeći sistem, to se ne može koristiti da bi se negirao proces legalnosti procesa koji je proveden sukladno zakonu i mirovnom sporazumu, niti bi se to trebalo zloupotrijebiti kako bi se opravdao budući bojkot ili blokade”, dodao je visoki međunarodni predstavnik.

Pred Vijećem sigurnosti dodao je i da nemijenjanje Izbornog zakona u vezi s načinom izbora zastupnika u Dom naroda Federacije može dovesti do krize vlasti.

Austrijski diplomat izrazio je i žaljenje što nije provedena presuda Suda za ljudska prava Sejdić – Finci, koja se odnosi na diskriminaciju manjina u učešću na izborima.

Naveo je i da je Narodna skupština RS-a odbacila Izvještaj o Srebrenici, u kojem se priznaje učešće vojske i policijskih snaga tog entiteta u genocidu. Rekao je da je taj izvještaj bio ključni korak prema pomirenju zasnovan na konceptu pojedinca, a ne kolektivne krivice.

Kritizirao je i istupe novoizabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, za koga je rekao da i dalje negira državu Bosnu i Hercegovinu, poziva na otcjepljenje Republike Srpske i ujedinjenje sa Srbijom.

Izvor: Agencije