Investitori sve više ulažu u regiju, samo Bosna i Hercegovina izuzetak

Otvaranje novih radnih mjesta, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) te posljedično bolji standard građana teško se mogu postići bez stranih ulaganja. Privlačenje investitora nije jednostavan zadatak, konkurencija je velika, a koliko su zemlje regije u protekloj godini u tomu bile uspješne istražio je Al Jazeerin reporter Saša Ćeramilac.

Konačne brojeve izravnih stranih investicija za 2016. godinu središnje banke tek trebaju objaviti. Prema preliminarnim rezultatima, Srbija može biti zadovoljna. Zaključno s listopadom, dostignuto je više od milijardu i pol eura stranih ulaganja, čime je nadmašena 2015. godina.

“Očekujemo da ćemo godinu završiti sa 1,8 do 1,9 milijardu evra, što nas svrstava u sam vrh u regionu”, potvrdio je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije.

Rekord u Makedoniji

Iz državnog proračuna podržan je 21 projekt i u ovoj godini očekuje se nastavak pozitivnog trenda.

“Vrednost tih ugovora je 223 milion evra. Država ih je podržala sa 43 miliona evra, a broj radnih mesta koja se osiguravaju kroz te projekte je 15.300 do 15.400”, tvrdi Stevanović.

Trend rasta zabilježila je i Hrvatska – u prvih šest mjeseci više od 600 milijuna eura. Bolje od prošle, međutim, još je to daleko od pretkrizne 2008. godine i tadašnjih 3,6 milijardi eura.

Prošlom su godinom iznimno zadovoljni u Makedoniji. Do rujna su s 223 milijuna eura za gotovo 30 posto nadmašili prethodnu godinu.

“Krajem listopada Makedonija je bila rangirana na 10. mjesto u svijetu prema kriteriju Svjetske banke za doing business. Time smo uvjerljivo prvi u istočnoj Europi, odnosno peti u cijeloj Europi”, objašnjava Viktor Mizo iz makedonske Agencije za strana ulaganja.

Posebno su ponosni na otvaranje većeg broja izvozno orijentiranih proizvodnih pogona. Riječ je o stranim kompanijama koje su u Makedoniji već nekoliko godina i ulaze u nove investicijske cikluse.

‘Politika’ prepreka za BiH

“Imamo najbolju godinu što se tiče greenfield tvornica u slobodnim ekonomskim zonama do sada. Ove kompanije uspjele su povećati izvoz. Prošle godine bio je milijardu i pol eura i činio je 36 posto ukupnog makedonskog izvoza. Ove godine imat ćemo povećanje 15 do 17 posto te će činiti oko 40 posto ukupnog našeg izvoza”, dodaje Mizo.

S 97 milijuna eura stranih investicija u prvoj polovici godine Bosna i Hercegovina, prema svemu sudeći, ostvarit će najslabiji rezultat u proteklih 10 godina. Najave za 2017. godinu kreću se blizu 500 milijuna eura.

Međutim, u Agenciji za unapređenje stranih investicija pozivaju na oprez. Podsjećaju na slična očekivanja za proteklu godinu, ali podbačaju su kumovali politička nestabilnost i složeno poslovno okruženje.

Izvor: Al Jazeera