Investitori sve češće ulažu u Indiju

Ova mnogoljudna zemlja je atraktivna investiciona destinacija zahvaljujući veličini domaćeg tržišta, broju potencijalnih potrošača i jeftinoj radnoj snazi.

Indija, BRICS, Ulaganje, Investiranje, G20, BDO
Indija je članica Grupe 20 privredno najmoćnijih zemalja svijeta [EPA]

Indija je uvrštena među pet najpovoljnih svjetskih destinacija za investicije, uglavnom zahvaljujući velikom tržištu potencijalnih potrošača, ali ulagači tu zemlju vide i kao rizičnu.

Konsultantska kuća BDO iz Brisela je u svom Globalnom indeksu za mogućnosti ulaganja u 2012. godini ispitala više od 1.000 finansijskih rukovodilaca u više od 14 zemalja, uključujući Indiju, SAD i Veliku Britaniju.

Istraživanje BDO-a, pete po veličini računovodstvene mreže na svijetu, odnosilo se na stavove finansijskih rukovodilaca o ulaganju u različitim zemljama.

Indija je rangirana kao četrvrta u svijetu investiciona destinacija. Listu predvodi Kina, SAD je drugi, Brazil treći, dok je Njemačka peta na listi.

U izvještaju se Indija izdvaja kao atraktivna investiciona destinacija, najviše zahvaljujući veličini domaćeg tržišta, broju potencijalnih potrošača, kao i zbog jeftine radne snage.

Indija s oko 1,25 milijardi stanovnika ima drugo najmnogoljudije stanovništvo na svijetu i treći po veličini ukupan bruto društveni proizvod (BDP) mjeren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cijenama), vrijedan blizu 4.5000 dolara.

'Velika sedmorka'

U izvještaju BDO-a se navodi da u Indiji najviše investicija privlače profesionalne usluge, nove tehnologije, medijska i telekomunikaciona industrija.

Čak 32 posto finansijskih rukovodilaca u Saudijskoj Arabiji, zemlji najvećem izvozniku nafte u svetu, reklo je da planira ulagati na tržištu Indije.

Privreda Indije, poslije otpočinjanja tržišnih reformi 1991. godine, ima jednu od najviših stopa ekonomskog rasta u svijetu i smatraju je novoindustrijaliziranom zemljom.

Indija je članica Grupe 20 privredno najmoćnijih zemalja svijeta (G20), kao što s Brazilom, Rusijom, Kinom i Južnom Afrikom čini grupaciju BRICS.

Među prvih deset svjetskih investicionih destinacija nalaze se i Rusija, Velika Britanija, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Meksiko.

"Velika sedmorka“ - Kina, SAD, Brazil, Indija, Njemačka, Rusija i Velika Britanija - predvode na listi najviše zahvaljujući veličini domaćih tržišta i broju potencijalnih potrošača.

U izvještaju BDO-a se navodi da finansijski rukovodioci najradije investiraju baš u takvim zemljama.

Riskantne evropske zemlje

Čak 66 posto korporativnih rukovodilaca ove godine razmatra mogućnost investiranja u jednoj od zemalja "velike sedmorke".

No, menadžeri širom svijeta sve više imaju probleme s poslovanjem u inostranstvu, pogotovo u posljednje tri godine, posljedica loše ekonomskoj situaciji, povećanja propisa i rastuće konkurencije.

Zanimljivo je da vodeći menadžeri vide pojedine dijelove Evrope podjednako riskantnim kao i politički nestabilni region Bliskog Istoka. Španija se smatra riskantnijom destinacijom od Egipta, a Grčka je viđena kao opasnija od Libije i Sirije.

Investitori smatraju Iran zemljom s najvećim rizikom za ulaganja u svijetu u ovom trenutku, a slijede Irak, Grčka, Sirija i Libija.

Čak tri od četiri zemlje BRICS se nalaze na listi najriskatnijih 20 svjetskih zemalja: Rusija na devetom mjestu, Kina na 13. I Indija na 20. mjestu.

To govori da je percepcija da su zemlje BRICS-a investiciono veoma atraktivne, ali da određeni rizici u poslovanju ipak postoje, zaključili su indijski mediji.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.