Investicije na ruskom Arktiku 218 milijardi eura

Porez na vađenje minerala iznosit će pet posto u roku od 15 godina (EPA)

Ministarstvo za razvoj ruskog Dalekog Istoka i Arktika očekuje da će u Arktik biti investirano 218 milijardi eura u narednih 15 godina, zbog subvencija predviđenih razvojnom strategijom za arktičku zonu Rusije do 2035. godine, izjavio je zamjenik ministra za razvoj Aleksandar Krutikov.

“Samo ove subvencije osigurat će 218 milijardi rubalja privatnih ulaganja u Arktik u narednih 15 godina”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Strategija i računi za subvencije, koji su već podnijeti državnoj Dumi (Donji dom parlamenta) pokazuju širok spektar poreskih olakšica, posebno za proizvodnju minerala, rekao je Krutikov.

Razvoj ruske arktičke zone

Porez na vađenje minerala iznosit će pet posto u roku od 15 godina, počevši od prve komercijalne proizvodnje, dodao je, javlja agencija Tass.

Osnova državne politike Rusije na Arktiku do 2020. godine definirana je dokumentom koji je 2008. godine potpisao tadašnji predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

Krajem novembra ove godine Ministarstvo za razvoj ruskog Dalekog Istoka i Arktika saopćilo je da je finaliziralo rad na nacrtu strategije razvoja ruske arktičke zone do 2035. godine.

Izvor: Agencije