Investicija Renault-Nissana u korejski pogon

U šest mjeseci, zaključno sa junom, ova je fabrika prodala 83.062 automobila ili 33 posto manje u odnosu na isti period lani (EPA)

Francusko-japanski automobilski koncern Renault Nissan Alliance saopćio je u petak kako će uložiti 160 miliona američkih dolara u proizvodnju automobila Nissan Rogue u svom južnokorejskom postrojenju, pri čemu analitičari ističu da će firma imati koristi od niske vrijednosti vona i nedavno sklopljenih sporazuma o slobodnoj trgovini.

U saopćenju se navodi da će se u postrojenju Renault-Samsung Motors, koje se nalazi u luci Busan na jugu Južne Koreje, godišnje od 2014. proizvoditi 80.000 primjeraka Nissanovog crossover modela.

„Povećanje proizvodnje u Južnoj Koreji dokazuje posvećenost pomoći Renault-Samsungu kako bi ostvario svoje ciljeve na polju konkurentnosti i rasta“, izjavio je predsjednik Upravnog odbora i izvršni direktor Renault-Nissana Carlos Ghosn.

Postrojenje Renault-Samsung u posljednje vrijeme bilježi značajan pad prodaje usljed manjka novih modela i oštre konkurencije dominantne južnokorejske autogrupacije Hyundai-KIA, kao i uvoznih modela.

U šest mjeseci, zaključno sa junom, ova je fabrika prodala 83.062 automobila ili 33 posto manje u odnosu na isti period lani.

Izvor: Agencije