Invazija na Ramallah, pucanje mjehurića

Izraelske snage raspoređene tokom racije u gradu Ramallahu, na Zapadnoj obali, 9. januara 2019 (AP)

Tokom protekle dvije sedmice, izraelska vojska je vršila invaziju na palestinski grad Ramallah i provodila niz vojnih upada koji su gotovo sasvim izbjegli međunarodnoj pažnji.

Situacija je eskalirala kada su zauzeli pozicije ispred zgrade općine u Ramallahu i drugih visokih uporišta. U prizoru koji podsjeća na drugu intifadu, sukobi su uslijedili kada su mladi odgovorili na invaziju sa kamenjem, zaklonivši se iza desetaka skupih automobila nanizanih u ovom skupom dijelu grada. Vojnici su uzvratili sa suzavcem, šok bombama i gumenim mecima.

Oni su također maltretirali i gurali novinare, bolničare i posmatrače. Bilo je hapšenja, preturanja i desetaka povreda povezanih sa suzavcem. Ova demonstracija kolektivne kazne također je ostavila poprilično izbezumljenu populaciju, a mnogi su razmišljali o tome šta je izraelska vojska zapravo radila u Ramallahu ovaj put.

Izrael vježba mišiće

Zvanično opravdanje izraelske vojske je da su konfiskovali privatne sigurnosne kamere koje bi pružile snimke navodnih palestinskih napadača. U međuvremenu, drugi su špekulisali da bi ovo mogao biti pokušaj premijera Benjamina Netanyahua da stekne izborne poene i pokaže izraelskoj javnosti da je ozbiljan kada su u pitanju Palestinci. Ovo opravdanje ne stoji, jer izraelski mediji nisu izvještavali o invazijama. I kao i obično, većina Jevreja Izraelaca nema pojma šta se dešava u Ramallahu. Opravdanje vojske je također neuvjerljivo jer im ne bi trebala sedmica da konfiskuju sve kamere koje im trebaju iz ovog kraja. Osim tog, Izrael drži okupiranu Zapadnu obalu pod intenzivnom prismotrom dronovima.

Vjerovatnije je da Izrael vježbe mišiće kako bi izvršio pritisak na Palestinsku samoupravu da dodatno popusti politički podsjećajući ih da mogu doslovno doći u njihovo dvorište i raditi šta im je volja. To je također dio sistematskih nastojanja da drže Palestince u stanju nesigurnosti i opsade, nešto što je izraelski režim usavršio u Gazi.

Međutim, iako nenamjerno, ova nastojanja podsjećaju palestinske stanovnike u Ramallahu da svaki put kada izraelska vojska kroči na predjele pod kontrolom Palestinske samouprave, rade to pod mehanizmom sigurnosne koordinacije. Na papiru, ova koordinacija između Izraela i Palestinske samouprave omogućava dijeljenje informacija o sigurnosnim pitanjima kako bi osujetili očigledni „terorizam“. U stvarnosti omogućava Izraelu puni suverenitet nad Zapadnom obalom. Izraelci mogu jednostavno obavijestiti Palestinsku samoupravu kada bilo koja od njihovih snaga dolazi na Zapadnu obalu i reći im da se pobrinu da ostanu iza zatvorenih vrata. Također je omogućila jezivije scenarije gdje Palestinska samouprava pruža informacije o prebivalištu pojedinaca Izraelu, kao što je bio slučaj s aktivistom Baselom al Arajem  koji je ubijen 2017.

Ovaj prizor, u subotu uvečer, grupe vojnika kako se sakrivaju ispred zgrade općine u Ramallahu od kamenica pružile su estetski podsjetnik na sigurnosnu koordinacije kao i činjenicu da Palestinska samouprava nije čak u stanju ni da ponudi najosnovniju zaštitu Palestincima. Više od svega, međutim, pokazala je par excellence obmane Palestinske samouprave ili državnosti. Okvir iz Osla je saučesnik u ovoj obmani, iako je navodno trebao biti aparat koji će voditi do kreiranja palestinske države, on je umjesto tog podijelio Zapadnu obalu na područja koja bi spriječila palestinsku bliskost i koja bi omogućila punu de facto izraelsku vojnu kontrolu. Danas u realnosti postoji jedan režim od rijeke do mora koji održava ugnjetavački sistem kontrole zasnovan na rasnoj segregaciji.

Saučesništvo također leži u rukama međunarodne diplomatske zajednice koja nije, što ne iznenađuje, od početka najnovijih invazija na Ramallah, izdala nikakve izjave u kojima osuđuje izraelsku vojsku. Kako god, invazija na Ramallah ne bi trebala biti posmatrana kao izuzetak. Uistinu, deseci palestinskih sela i gradova trpe izraelske napade svake sedmice. Ramallah, centar palestinske buržoazije i političke klase, su podsjetili na nešto što je uobičajena pojava za mnoge Palestince. Ovo je bio dobar, iako brutalan podsjetnik da su otmjeni kafići i zgrade i skupi automobili svi dio iluzornog mjehurića – mjehurića koji će prsnuti prije ili kasnije.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera