Internet svega i svačega na sajmu tehnologije

Počeo je jedan od najvećih sajmova tehnologije.

Glavna tema ovogodišnjeg CES-a u Las Vegasu je takozvani “internet svega i svačega”.

Taj trend da i najmanji uređaj, poput daljinskog upravljača za garažu, bude uvezan sa internetom, čini život mnogo praktičnijim, ali to ima i svoje opasnosti.

Opća povezanost  je tema ovogodišnje CES-a, sajma koji okuplja najveće svjetske tehnološke proizvođače, ali i kompanije koje bi to mogle postati.

Termostat povezan s automobilom

Neizostavni pojam svakog razgovora i izlaganja na sajmu je “internet svega i svačega”.

“Internet svega i svačega je način na koji je vaš kućni termostat povezan s vašim automobilom ili kako pomoću smartfona istovremeno upravljate televizorom i prskalicama u dvorištu. Takve tehnologije za kupce predstavljaju ‘internet svega i svačega”, kazala je urednica magazina CNET Lindsey Turrentine.

Jedan od takvih primjera jeste i nova kuhinja povezana sa članovima domaćinstva putem njihovih pametnih telefona i koja ima vlastiti pristup internetu, što omogućava pretragu za receptima tokom kuhanja.

“Nama je bitno da predstavimo viziju kako će kućanski aparati izgledati u budućnosti, i ovo je jedan od primjera naše vizije”, tvrdi John Hall iz kompanije Whirlpool Appliances.

Posebnu pažnju privukli su novi televizori.

Veliki, tanki, i sa tehnologiom 4K reprodukcije, odnosno četiri puta kvalitetnije slike od standardnog TV-a visoke rezolucije.

Naravno, neizostavna opcija jeste i internetska konekcija.

“Televizor posjeduje android operativni sistem koji korisnicima omogćava sve što inače rade i na smartfonu”, rekao je glasnogovornik kompanije Sony Jeremy Breitkreuze.

Privatne informacije

Ali sve te nove tehnologije zasnovane na konstantnoj povezanosti sa internetom, otkrivaju naše privatne informacije na sasvim novi način.

Šta jedemo, kako se osjećamo, da li spavamo ili smo van kuće – sada postoje programi koji sve to prate i tako kreiraju vrlo detaljnu sliku o nama.

“Što više podataka dijelite, to uređaj postaje praktičniji. Ali to stvara i više prilika za zloupotrebu vaših privatnih informacija”, zaključio je osnivač kompanije LifeQ Riaan Conradie.

Nema sumnje da moderni uređaji život čine praktičnijim, ali ako se može izvući poruka iz 2014. godine, to je da su poruke, e-mailovi ili telefonski razgovori, vrlo lako dostupni drugim ljudima.

Danas, kako 2015. otkriva nove uređaje koji prate naš put od posla do kuće, svjetla koja navečer palimo, ili kada i šta spremamo za večeru, sve više privatnih podataka postaje dostupno osobama od kojih bismo se, normalno, željeli zaštititi.

Izvor: Al Jazeera