Interaktivno: Zemlje s najviše avionskih nesreća

Godina za nama jedna je od najsigurnijih u historiji avionskog saobraćaja, pokazuju podaci Aviation Safety Networka. Zabilježeno je 17 avionskih nesreća u kojima je život izgubilo 258 putnika i članova posade.

Najviše žrtava (92) zabilježeno je u padu aviona Tu-154 ruske vojske, koji se 25. decembra srušio nedugo nakon polijetanja iz Sočija prema Siriji. Godinu je obilježila i tragedija u blizini aerodroma u Medelinu, gdje je stradala gotovo cijela ekipa brazilskog nogometnog kluba Chapecoense.

Od završetka Drugog svjetskog rata pa do danas najviše avionskih nesreća zabilježeno je u SAD-u (797), na drugom mjestu je Rusija (514), a slijede ih Brazil (187), Kolumbija (181) i Kanada (179).

Najteža nesreća u historiji komercijalne avijacije dogodila se 27. marta, 1977. godine na Tenerifima. Bombaški napad na aerodrom u Las Palmasu preusmjerio je avione na manji aerodrom Los Rodeos, gdje su se, zbog guste magle, na pisti sudarili američki i holandski Boeing 747. Loša komunikacija kontrole leta i posade aviona života je koštala 583 ljudi, a samo 61 je preživjelo.

Na interaktivnoj mapi pogledajte u kojim zemljama je palo najviše aviona, kao i broj žrtava u avionu i na tlu.

Izvor: Aviation Safety Network