Oglasi

Interaktivno: Trinaest puta manje izbjeglica u Srbiji

Tokom 2016. godine u Srbiji je zabilježeno 95.000 izbjeglica manje nego u istom periodu prethodne godine.

U Srbiji je tokom 2016. godine zabilježen značajan pad broja tražitelja azila i migranata, objavio je Human Rights Watch (HRW).

Tokom prvih osam mjeseci 2016. godine, Srbija je registrirala 8.003 tražitelja azila, u poređenju sa cifrom od 103.891 u istom periodu 2015.

Afganistanci su sačinjavali najveću nacionalnu grupu (3.359), a nakon njih slijedili su Sirijci (1.579). U vrijeme pokriveno istraživanjem, prema procjenama UNHCR-a, u Srbiji je bilo 4.800 registriranih tražitelja azila i migranata.

Prethodne godine je tokom prvih mjeseci zabilježeno gotovo deset puta više tražitelja azila nego u istom periodu 2014. Sirijci su tada činili najveću nacionalnu grupaciju.

Srbija je do 31. oktobra 2016. odobrila izbjeglički status za samo 17 tražilaca azila, te dopunsku zaštitu za njih još 17. Pored niske stope priznavanja, postoji i značajan broj zaostalih predmeta u proceduri za dobijanje azila u zemlji, gdje postoje hiljade neriješenih zahtjeva.

U izvještaju se navodi kako nije bilo značajnijeg napretka u pronalaženju trajnih rješenja za izbjeglice i interno raseljena lica iz balkanskih ratova koja žive u Srbiji.

Prema podacima UNHCR-a, zaključno sa 1. julom, u Srbiji je bilo 35.300 izbjeglica, većinom iz Hrvatske – što je za 432 manje nego prethodne godine — dok je Vlada Srbije registrirala 203.140 interno raseljenih lica, od čega je većina sa Kosova — što je ista cifra kao i ona iz prethodne godine.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.