Oglasi

Interaktivno: Šta svijet misli o demokratiji

Većina svjetskog stanovništva izražava snažnu podršku demokratiji i nepovjerenje prema tehnokratama i vojnim vladama.

Globalno istraživanje je pokazalo da javno mišljenje pokazuje snažnu podršku demokratiji, dok jaki lideri, tehnokrate i vojne vlade uživaju nizak nivo povjerenja.

Prema podacima Pew Research centra, 78 posto globalnog stanovništva u prosjeku podržava vladu izabranih predstavnika.

S druge strane, samo 33 posto svjetske populacije smatra da je postojeći sistem "veoma dobar."

Stanovnici Gane, Švedske, Tanzanije, Senegala i Libana su natpolovičnom većinom rad svojih izabranih predstavnika ocijenili kao "veoma dobar.

Demokratija je "veoma loša" za stanovnike Kolumbije, Tunisa, Jordana, Čilea, Meksika.

Pew Centar je ustanovio da u zemljama loše ekonomske situacije manje stanovnika vjeruje da je demokratija "dobra stvar".

Nasuprot tome, zemlje koje vjeruju da je život prije 50 godina bio bolje imaju manje povjerenja u izabrane predstavnike.

Podrška autokratiji je na globalnom nivou veoma niska. Samo 26 posto globalnog prosjeka smatra da je to dobro, 71 posto je takvu vlast ocijenilo lošom, a 43 posto veoma lošom.

Podrška autokratiji

Najveća podrška autokratiji zabilježena je u sljedećim zemljama:

  • Indija (55 posto)
  • Indonezija (52 posto)
  • Filipini (50 posto)

Većina ispitanika negativno ocjenjuje sistem u kojem jak lider može donositi odluke bez uplitanja parlamenta ili sudova. Blizu 71 posto ispitanika kazalo je da bi to bilo "loše", a 46 posto ih je reklo "vrlo loše".

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.