Interaktivno: Rat pretraživača

Priredio: Edah Henić

Oglašavanje putem pretraživača je postavljanje oglasa ili reklama koji se prikazuju na stranicama pretrage iznad ili pored izvornog rezultata pretrage.

Najčešći način naplate ovog načina oglašavanja je sistem “plati po klikuW, što je oblik oglašavanja u okviru kojeg oglašivač plaća samo onda kada zainteresovana strana klikne na oglas, ali ne i za samo prikazivanje oglasa.

Svjetsko tržište digitalnog oglašavanja za 2016. godinu procjenjuje se na 197,8 milijardi američkih dolara. Predviđa se konstantan rast i vrijednost o 331,4 milijardi dolara u 2021. godini.

U nastavku pogledajte koliki su prihodi od digitalnog oglašavanja po segmentima. 

Zarada od oglašavanja putem pretraživača procjenjuje se na gotovo 90,7 milijardi američkih dolara za 2016. godinu i čini ukupno 46 posto tržišta digitalnog oglašavanja.

U svijetu pretraživača najpoznatije ime je Google. U Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, ovaj pretraživač dominira nad konkurentima kao što su Yahoo i bing dok u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, Kini – dominira Baidu. Zbog problema sa cenzurom, Google se 2010. povukao sa jednog od najvećih tržišta za oglašavanje u svijetu.


 

Google je najdominantniji na evropskom tržištu – čak 93 posto Evropljana koristi ovaj pretraživač. Microsoft bing koristi tri posto, a Yahoo dva posto Evropljana. Preostalih dva posto stanovnika Evrope koristi neki od ostalih pretraživača.

U Sjedinjenim Američkim Državama, u julu 2016. godine, 85 posto korisnika interneta pretraživalo je mrežu koristeći Google. Microsoftov bing i Yahoo su samo sporedni igrači dok druge pretraživače ukupno koristi samo jedan posto Amerikanaca.

U Kini ipak domira Baidu kojeg koristi 81 posto stanovništva. Konkurencija su Haosou sa sedam posto, Shenma sa pet posto udjela i ostali pretraživači na koje otpada preostalih sedam posto.

Izvori: Al Jazeera i agencije