Oglasi

Interaktivno: Put Crne Gore u NATO

Put Crne Gore prema članstvu u Alijansi počeo je 29. novembra 2006, pristupanjem Partnerstvu za mir, a završava se predavanjem ratifikacijskih instrumenata u Washingtonu.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopćio je da će u ponedjeljak 5. juna u Washingtonu, u ime zvanične Podgorice, predati ratifikacijske instrumente.

Marković je prošle sedmice u svojstvu posmatrača prisustvovao samitu NATO-a u Briselu.

Ceremonija pristupanja bi trebalo da se održi 5. juna, naveli su zvaničnici NATO-a.

Kada Holandija bude ratificirala pristup Crne Gore, kao jedina od 28 zemalja članica Alijanse koja još to nije uradila, što se očekuje 1. juna, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg može pismeno pozvati Crnu Goru da pristupi Sjeveroatlantskom ugovoru.

U interaktivnom prikazu donosimo pregled najznačajnijih aspekata buduće saradnje 29. članice i NATO saveza.

Put Crne Gore prema članstvu u Alijansi počeo je 29. novembra 2006., pristupanjem Partnerstvu za mir, a završava se predavanjem ratifikacijskih instrumenata u Washingtonu. Hronologija pristupanja NATO-u prikazana je u interaktivnom prikazu na dnu teksta.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.