Interaktivno: Pretrpani svjetski zatvori

World Prison Brief donosi pregled popunjenosti kapaciteta zatvorskih sistema u svijetu.

Najgora situacija je na Haitiju. Ova karipska država ima najpretrpanije zatvore i njene institucije rade na čak 454 posto popunjenih kapaciteta. To je dovodilo do situacija kada je od 80-100 ljudi bilo smješteno u jednu zatvorsku ćeliju, uz raširenu neuhranjenost i širenje bolesti.

Slična je situacija na Filipinima a uslovi u zatvorima su se dodatno pogoršali nakon što je predsjednik Rodrigo Duterte krenuo u ‘rat protiv droga’ – broj hapšenja se značajno povećao a zatvori su postali još pretrpaniji.

U pogledu ukupnog broja zatvorenika dominiraju Sjedinjene Američke Države  sa više od dva miliona zatvorenika. Na drugom mjestu je Kina, zatim Brazil pa Rusija.

Više od trećine svih svjetskih zatvorenika nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini.

U regiji najpretrpanijji zatvori su makedonski -132 posto. I sa tako visokim postotkom, tek je na 65. mjestu u svijetu od ukupno 205 država obuhvaćenih istraživanjem World Prison Briefa. Srbiju takođe muče pretrpani zatvori, gdje popunjenost kapaciteta iznosi 106 posto.

U Sloveniji je 98 posto zatvorskih kapaciteta popunjeno, na Kosovu 87 posto, u Crnoj Gori 83,8 posto, Bosni i Hercegovini 81,6 posto i u Hrvatskoj 80,3 posto.

Potrebno je naglasiti da je u dva bh. entiteta popunjenost zatvorskih kapaciteta dosta različita. U Federaciji Bosne i Hercegovine zatvori su pretrpaniji  – popunjeno je 102,1 posto ukupnih kapaciteta, dok je u Republici Srpskoj popunjeno 61 posto kapaciteta.

Po broju zatvorenika u regiji, najdominantnija je Srbija sa 10.065 zatvorenika, a najmanje ih je u Crnoj Gori – 1.131. Ove brojke nisu indikativne s obzirom da na razliku u veličini ukupnog broja stanovnika države.

IZVOR: World Prison Brief, Institute for Criminal Policy Research i agencije