Oglasi

Interaktivno: Nastanak i raspad Jugoslavije

Animirani prikaz nastanka i razvoja Jugoslavije od 1918. do osamostaljenja Crne Gore i proglašenja kosovske nezavisnosti.

Prvog decembra 1918. u Beogradu je proglašeno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, prva zajednička država Južnih Slavena.

Riječ je o uniji Države Slovenaca, Hrvata i Srba i Kraljevine Srbije (koja je nekoliko dana ranije bila sebi pripojila Kraljevinu Crnu Goru).

Početkom 2003. zvanično je prestala postojati ideja jugoslovenstva, kada je nestala Savezna Republika Jugoslavija, a na njenim temeljima uspostavljena Državna zajednica Srbija i Crna Gora.

U animiranom prikazu pogledajte kako je tekao nastanak jugoslavenske države i raspad Socijalističke Federativne Jugoslavije na šest, odnosno sedam novih država.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.