Interaktivno: Najbolji gradovi za život

Beč se po prvi put našao na prvom mjestu Economistove liste najboljih gradova za život (The Global Liveability Index 2018). Sa trona je skinuo Melbourne, koji sedam godina zaredom nalazio na prvom mjestu.

Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, politička i socijalna stabilnost, sigurnost, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Osaka je grad koji je takođe znatno napredovao na rang listi (za šest mjesta), posebno u kategorijama kvaliteta i dostupnosti javnog prijevoza, kao i konstantnom padu stope kriminala.

Top 10 gradova istražite u interaktivnoj mapi.

Od 140 gradova obuhvaćenih istraživanjem, 49 posto zabilježilo je negativne promjene na indeksu u proteklih šest mjeseci, dok je 34 posto zabilježilo pozitivne promjene.

Veliki napredak Beograda

I pored toga, ukupna kvaliteta života je porasla za 0,7 posto, posebno u polju stabilnosti. To se može pripisati većoj sigurnosti u pogledu terorističkih prijetnji, posebno u državama Zapadne Evrope. 

U pregledu napretka gradova kroz period od pet godina, najviše se ističu Abidjan (Obala Slonovače), Hanoi (Vijetnam), Beograd (Srbija) i Teheran (Iran). U ovim gradovima su uvedena dugoročna poboljšanja, te je na indesku uslova življenja zabilježen skok od pet ili više posto.

Beograd se nalazi na 82. mjestu (od 140 gradova) sa ukupnim skorom od 72,2 i napretkom od pet posto u proteklih pet godina.

Najviše su nazadovali Kijev (Ukrajina), San Juan (Portoriko) i Damask (Sirija).

A ratom razoreni Damask u Siriji ujedno je i grad u kojem je najmanje pogodno živjeti. Na dnu liste nalaze se još i Dhaka (Bangladeš), te Lagos (Nigerija) i Karači (Pakistan).

Izvor: The Global Liveability Index 2018