Oglasi

Interaktivno: Korupcija u svijetu

U regiji najviše je napredovala Hrvatska dok su Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija zabilježile pad.

Priredio: Dženan Smajić

Prema Indeksu percepcije korupcije, koji je objavio Transparency International, najmanje korumpirane države u 2015. godini su Danska s 91 bodom, Finska s 90 bodova, Švedska s 89, Novi Zeland s 88, te Holandija i Norveška s 87 bodova. Najkorumpiranije države su Sjeverna Koreja i Somalija sa samo osam bodova.

Indeks percepcije korupcije određene zemlje ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na bodovnoj ljestvici od 0 do 100. Pritom 0 predstavlja zemlju koja se percipira kao visoko korumpirana, a ona ocijenjena sa 100 kao zemlja očišćena od korupcije.

Korupcija podrazumijeva nezakonite aktivnosti koje se namjerno prikrivaju, a izlaze na svjetlo dana kroz skandale, istrage i suđenja.

U odnosu na prethodni izvještaj u regiji je najviše napredovala Hrvatska za tri boda, sa 48 na 51 bod. Slovenija i Crna Gora napredovale su za dva boda, Slovenija s 58 na 60 bodova, a Crna Gora s 42 na 44 boda. Kosovo je ostalo na ista 33 boda, a sve ostale države zabilježile su pad. Srbija i Bosna i Hercegovina za jedan bod, Srbija s 41 na 40, a Bosna i Hercegovina s 39 na 38 bodova. Najveći pad od čak tri boda imala je Makedonija, pala je s 45 na 42 boda.

U Evropskoj uniji prosječna vrijednost indeksa je 67 bodova, što znači da se Hrvatska nalazi daleko ispod tog prosjeka, ali je iznad svjetskog prosjeka koji iznosi 43 boda.

Od država Evropske unije u 2015. godini prema Indeksu percepcije korupcije najviše su napedovale Češka za 5 bodova, Holandija i Austrija za četiri boda, Luksemburg, Litvanija, Hrvatska i Rumunija za 3 boda. Najveći pad imale su Mađarska za tri boda, te Bugarska, Kipar i Španija za dva boda.

Izvor: Transparency International

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.