Interaktivno: Korupcija u oblasti odbrane

Priredio: Fahrudin Smailović

Većina velikih kompanija u oblasti odbrane u svijetu i dalje pruža malo informacija o načinima na koje se bore protiv korupcije, pokazuju rezultati istraživanja britanskog Transparency Internationala za 2015. godinu.

U izvještaju se navodi da 23 posto (37 kompanija) nije pružilo nikakve informacije.

Preduzeća su ocjenjivana na osnovu dostupnosti informacija o etičkim propisima i mehanizmima borbe protiv korupcije. Najviša ocjena je bila A a najlošija F.

Istraživanjem su obuhvaćena 163 vodeća preduzeća u tom sektoru, iz 47 zemalja. Četiri kompanije dobile su najvišu ocjenu (grupa A), dok je u prve dvije kategorije ušlo je 16 posto kompanija.

U ovogodišnjem izvještaju zabilježeno je značajno poboljšanje u odnosu na prethodni, iz 2012, kada je u prve dvije grupe bilo tek 8 posto kompanija.

Žrtve korupcije

Svi građani – kompanije iz sektora odbrane, vlade i međunarodne organizacije – imaju zajednički interes u smanjenju korupcije u svijetu, navodi Transparency.

Ovdje se ne radi samo o proviziji prilikom prodaje. Korupcija može značiti da vojnici rukuju neispravnom opremom ili da nemaju nikakve opreme. To može značiti i da dobronamjerna pomoć pri odbrani može biti podložna korupciji u zemlji destinacije.

Društvene norme i stavovi tržišta o korupciji promijenili su se na bolje u zadnjih 30 godina. Prakse poput olakšica pri plaćanju i nekontrolirano korištenje posrednika, koje su nekada bile uobičajene, sada se sve više prepoznaju kao loša praksa. Usvojeni su zakoni protiv mita, a usklađenost propisa postala je leksika današnjih preduzeća.

I dalje se otkrivaju veliki skandali i korupcije. Dvije trećine kompanija koje je Transparency izučavao, nalazi se u donjoj polovini indeksa (grupe D do F), u kojima su dokazi o borbi protiv korupcije ograničeni ili nepostojeći.

Kompanije iz regije – Igman d.d. Konjic (BiH) i Zastava oružje (Srbija) svrstane su u posljednju, grupu F, budući da nisu pružili skoro nikakve informacije za ovogodišnji izvještaj.

Poboljšanje je zabilježeno u kompanijama iz svih regija svijeta.

Od 85 kompanija koje su 2012. godine dobile ocjenu D, E ili F, 29 je značajno poboljšalo javno objavljivanje informacija, navodi se u izvještaju.

Samo 13 kompanija redovno je pružalo  dokaze istražiteljima. Osam kompanija posjeduje mehanizme zviždača koji potiču prijavljivanje. Tri kompanije demonstrirale su dobre antikorupcijske procedure u ugovorima o nabavci.

Najbolju ocjenu A dobile su četiri američke kompanije – Bechtel Corporation, Fluor Corporation, Lockheed Martin Corporation i Raytheon Company.

Kompletnu mapu možete pogledati na ovom linku.

Izvor: Al Jazeera