Oglasi

Interaktivno: Ko najviše uvozi, a ko izvozi u regiji

Istražite kome, koliko i šta zemlje regije izvoze i uvoze, te ko ima najbolju robnu razmjenu sa inostranstvom.

Zemlje uže regije  (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija) su u 2015. godini uvezle robu u vrijednosti 77,6 milijardi eura, a izvezli 57,5 milijardi.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 74 posto, odnosno, regija sveukupno je imala deficit od 20,1 milijarde eura u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Ipak, ako zemlje pogledamo odvojeno, vidimo velike razlike u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom.

Slovenija je jedina zemlja regije koja je imala suficit u vanjskotrgovinskoj  razmjeni sa inostranstvom, i to u iznosu od približno 800 miliona eura. Njena pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 103,4 posto. Slovenija takođe najviše izvozi, ali i uvozi, u poređenju sa ostatkom regije.

Pogledamo li ostale zemlje, vidimo da Srbija ima drugu najbolju pokrivenost uvoza izvozom, od 73,6 posto, na trećem mjestu je Makedonija, koja je porastom izvoza u posljednjih nekoliko godina došla do pokrivenosti uvoza izvozom od 67,1 posto, zatim Hrvatska sa 62,5 posto, Bosna i Hercegovina 55,5 sa posto. Najveći deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni imaju Crna Gora i Kosovo, kod kojih uvoz višestruko prelazi vrijednost izvoza.

U interaktivnoj mapi istražite više detalja vanjskotrgovinskoj razmjeni regije – koja se roba najviše uvozi i izvozi, te ko su najveći izvozni i uvozni partneri regije.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA PREĐITE MIŠEM PREKO ZEMLJE

 

Izvori: MMF, Svjetska banka, CIA World Factbook, državni statistički zavodi i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.