Oglasi

Interaktivno: Kako su formirani Indija, Pakistan i Bangladeš

Animirana mapa prikazuje promjene granica od podjele 1947.

Prije 70 godina, u augustu 1947, prekinuta je dvjestogodišnja britanska vladavina na Indijskom potkontitentu. On je podijeljen na dvije države – Pakistan s većinskim muslimanskim stanovništvom te Indiju, u kojoj žive većinom hinduisti.

Proces podjele nije bio jednostavan. Osim teritorija pod kontrolom Velike Britanije, na potkontinentu također je bilo teritorija kojim su upravljali Francuska, Portugal ili Oman te više od 500 nezavisnih kneževina pod upravom loklanih vladara.

Nakon proglašenja nezavisnosti, Britanci su dali kneževinama mogućnost da se pripoje Indiji ili Pakistanu, ili da ostanu nezavisne. Neke od ovih teritorija i kneževina tek nedavno su postale dijelom Indije ili Pakistana.

Danas je Kašmir jedina oblast pod ranijom britanskom upravom koja nije integrirana u Indiju ili Pakistan, niti je postala nezavisna.

Al Jazeera prikazuje kako su Britanci podijelili Indijski potkontinent 1947. te kako se od tada promijenio.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.