Interaktivno: Jezici regiona

Priredio: Edah Henić

Web publikacija pod nazivom Ethnologue: Jezici svijeta daje uvid u statističke podatke o jezicima svijeta – broju korisnika jednog jezika, lokacijama, dijalektima i drugim podacima.

Iako se naglašavaju teškoće za precizno određivanje broja jezika u svijetu, prema posljednjem izdanju (2016), u svijetu postoji nevjerovatnih 7.097 živih jezika, dok je u proteklih 65 godina (od objave prve publikacije) izumrlo 360 jezika.

U zemljama užeg regiona (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija) ukupno je 65 živih jezika.

Od toga najviše u Hrvatskoj i Srbiji (po 15), zatim u Makedoniji (10), Sloveniji i Albaniji (po osam), Bosni i Hercegovini (pet), dok ih je najmanje u Crnoj Gori (četiri).

U interaktivnoj mapi istražite koji su to jezici i u koje kategorije spadaju.

ZA VIŠE INFORMACIJA PREĐITE MIŠEM PREKO ZEMLJE

NAPOMENE:

DOSELJENIČKI JEZICI su jezici imigrantskih zajednica, koji su stigli u zemlju ili regiju relativno nedavno, za razliku od historijskih manjinskih jezika, koji se govore u zemlji već nekoliko generacija.

Pošto ovi jezici nemaju definiran službeni status, oni se ne vode pod statistikom živih jezika jedne zemlje (kao, naprimjer, bosanski jezik  u Sloveniji).


Arumunski jezik u Makedoniji spada u kategoriju edukacijskog jezika – u snažnoj je upotrebi, sa standardizacijom i literaturom koja se održava kroz široko rasprostranjeni sistem institucionalno podržane edukacije.

** Meglenorumunski jezik u Makedoniji spada u kategoriju jezika ‘u pokretu’ – prva generacija koristi jezik među sobom, ali se ne prenosi na djecu.

*** Grčki jezik u Albaniji spada u kategoriju jezika šire komunikacije – koristi se u radu i masovnim medijima, ali bez zvaničnog statusa kojim bi se prevazišle razlike u jeziku među regijama.


OPIS KATEGORIJA:

Institucionalni: Nacionalni jezici – Jezik se koristi u edukaciji, radu, masovnim medijima i upravnim organima na nacionalnom nivou;

Institucionalni: Drugi jezici – Često vezani za određenu pokrajinu ili provinciju – koristi se u edukaciji, radu i masovnim medijima, kao i upravnim organima unutar većih administrativnih odsjeka države.

Jezici u razvoju – Jezik je u snažnoj upotrebi, s literaturom u standardiziranoj formi koju koriste neki, iako nije široko primjenjivano, niti održivo.

Raspršeni jezici – Jezik je u potpunosti razvijen u matičnoj zemlji, tako da zajednica korisnika tog jezika u drugoj zemlji ima pristup standardiziranoj formi literature; ipak, ona nije promovirana kroz institucionalno podržanu edukaciju.

Robustni/snažni jezici – Jezik koriste sve generacije u komunikaciji licem u lice i situacija je održiva.

Jezici u nevolji – Jezik se koristi u komunikaciji licem u lice među svim generacijama, ali gubi korisnike.

Izvori: Ethnologue, Svjetska banka, UNESCO