Interaktivno: Islamofobija prijeti miru u Evropi

Obavljanje Bajram namaza u italijanskom gradu Napulju (EPA)

Islamofobija je postala realna prijetnja temeljima demokratskog poretka i vrijednostima Evropske unije, zaključak je ovogodišnjeg Izvještaja o evropskoj islamofobiji (EIR).

Izvještaj je u petak predstavljen na konferenciji koju u poljskoj prijestolnici Varšavi organizira OSCE-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Islamofobija predstavlja glavni izazov društvenom miru i suživotu različitih kultura, religija i etničkih grupa u Evropi.

Izvještaj koji izdaje SETA fondacija za politička, ekonomska i socijalna istraživanja jasno pokazuje da je nivo islamofobije na poljima poput obrazovanja, zapošljavanja, medija, politike, pravnog sistema i Interneta u porastu.

Ta pojava postala je dio svakodnevnog života muslimana u Evropi, s kojom se oni susreću u školi, na radnom mjestu, u džamiji, u sredstvima javnog prijevoza ili jednostavno na ulici, tvrde autori izvještaja.

Prema istraživanju Chatam Housea, javno protivljenje useljavanju državljana većinski muslimanskih zemalja nije ograničeno samo na SAD.

Deset hiljada Evropljana odgovaralo je na pitanje da li se slažu da njihove zemlje zabrane ulazak doseljenika iz većinski muslimanskih zemalja.

U Poljskoj, gdje živi samo 0,3 posto muslimana, 71 posto ispitanika kazalo je da podržava takvu zabranu. Slijede Austrija, Mađarska, Belgija i Francuska sa 65, 64, 64 i 61 procenata pozitivnih odgovora, navodi se u istraživanju koje su citirali autori Evropskog izvještaja o islamofobiji.

Izvještaj pokriva i zemlje Zapadnog Balkana, navodeći da su analize pokazale da u oblasti zapošljavanja u Srbiji muslimani i dalje nisu dovoljno zastupljeni u lokalnoj administraciji, sudstvu i policiji u mjestima gdje oni u Srbiji tradicionalno žive.

“Mediji su verovatno najvažniji u konstruisanju i promovisanju islamofobičnih stavova i medijsko izveštavanje u Srbiji je alarmantno jer naslovi često sadrže oštru gotovo predratnu retoriku što ovaj izveštaj ilustruje detaljno”, navodi se u izvještaju, uz napomenu da u Srbiji, za razliku od Evrope, ne postoji inicijativa za borbu protiv islamofobije.

Negativni trendovi prema muslimanima u BiH se uglavnom očituju u obrazovnom, političkom i medijskom sistemu.

“Glavni generatori islamofobije i antimuslimanske netrpeljivosti su čelnici bosanskih Srba – politički, medijski i akademski nosioci politike”, navodi Hikmet Karčić, autor dijela koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

Navodi se kako su političke strukture bh. entiteta Republika Srpska često koristile antimuslimansku i islamofobičnu retoriku za mobilizaciju podrške što se vidjelo tokom opšti izbora u oktobru 2016. godine.

U 2016, islamofobija u Hrvatskoj bila je prisutna, ali s manjim intenzitetom nego u prethodnoj godini, kada se dogodila eksplozija medijskih materijala koji su izražavali antiislamske stavove u kontekstu paneuropske imigrantske krize kojom je bila pogođena i Hrvatska.

“Jedina dva moguća veća islamofobna incidenta bila su izrazito kritički medijski tretman ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji su neki pripisali antiislamskim osjećajima, i nasilni napad na dvojicu azilanata iz muslimanskih zemalja u prosincu u Zagrebu”, navodi autor izvještaja Dino Mujadžević.

Izvor: Al Jazeera